Megosztja a koalíciót az offhsore-törvény, többen távoztak a vitáról

Jóváhagyta kedden a képviselőház ipari, költségvetési, valamint közigazgatási bizottsága az offshore-törvény módosításait. A tervezetet 31-en támogatták szavazatukkal, 10 képviselő ellene voksolt és 4-en tartózkodtak. 

A legtöbb módosítást a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezte. A szakbizottsági vélemény ezt követően a képviselőház plénuma elé kerül, amely döntő fórum a kérdésben. 

Az ALDE otthagyta a vitát

Elhagyták a szakbizottsági ülést az offshore-törvény tervezetének vitáján a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselői. Varujan Vosganian alsóházi frakcióvezető szerint a vita improvizált jellegű volt, mivel nincs valós kimutatás arról, hogy az új jogszabály milyen hatással lesz az államkasszára nézve.A képviselőház ipari, költségvetési és közigazgatási bizottságainak ülésén Vosganian nehezményezte, hogy olyan törvényen eszközöltek számottevő módosításokat, amelyet már két hónappal ezelőtt jóváhagyott a parlament. Kifejtette: a tervezet plenáris megvitatásakor pártja kérni fogja annak visszaküldését a szakbizottságok elé, amelyeknek pontos kimutatást kell készíteniük a jogszabály költségvetésre gyakorolt várható hatásairól. 

Vosganian kijelentette: az ALDE-párti energiaügyi miniszternek nem tartozik hatáskörébe a költségvetési hatás megállapítása. „Megkérdeztem az energiaügyi minisztert, és azt mondta, hogy nem tud ezekről a módosításokról, amelyeket ma reggel készítettek önök elő” - mondta az ALDE képviselőházi frakcióvezetője Iulian Iancunak, az ipari szakbizottság elnökének. Vosganian kijelentette: nem hajlandó „improvizációkat” megszavazni, és pontosan tudni akarja, mennyit nyer az új törvény nyomán a román állam. 

Válaszként a PSD-párti Iulian Iancu azt mondta: a módosított változat előnyösebb a törvény eredeti formájánál. 

„A válallatoktól is van egy tanulmányunk, és a pénzügyminisztérium is készített egy tanulmányt az adóhatósággal közösen. 8,8 milliárd eurót fogunk nyerni” - jelentette ki a szakbizottsági elnök. 

A kitermelők képviselői is távoztak a megbeszélésről

A fekete-tengeri kitermelők romániai egyesületének (ARCOMN) képviselői is elhagyták az üléstermet az offshore-törvény tervezetének szakbizottsági megvitatásakor, mert nem kaptak engedélyt álláspontjuk ismertetésére. 

Dan Roşu, a kitermelő vállalatok egyesületének ügyvezető igazgatója arról számolt be hogy ismételt kérésükre sem kapták kézhez a tervezet módosított, és a szenátus által már elfogadott változatát. Így nem volt alkalmuk tanulmányozni azt, hogy képet alkossanak a jogszabálynak az ágazatra tett várható hatásáról, nyilatkozta Roşu.
Az ARCOMN igazgatója szerint a készülő törvény közvetlenül érinti az általuk képviselt vállalatokat. A törvényhozók azonban megtagadták tőlük a véleménynyilvánítást, arra hivatkozva, hogy nem szólhatnak bele a jogalkotási folyamatba. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?