Az autónk nem válogat, hogy mikor alkalmas elromolnia – Spórolási tippek gépkocsitulajdonosoknak

Való igaz, hogy nehéz idők elé nézünk, ezért érdemes spórolnunk. Ez az élet minden területére igaz, azt is mondhatnánk, azért dolgozunk, hogy a számlákat és az üzemagyagot fizessük. Az élet sokkal többe kerül, mint egy évvel korábban, azonban nem mindegy az sem, hogy miről kell lemondanunk a drágulások következtében. A személyautó sokak életében mindennapi használati eszköz, az autónk sajnos mégsem a „jóbarátunk”, aki megvárja, hogy könnyebb legyen az életünk, s majd csak akkor adja meg magát. Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyekkel – a szakember szerint – komoly összegeket megtakaríthatnak a gépkocsitulajdonosok.

Rengetegen felteszik a kérdést, hogy milyen autót válasszon az, aki a jövőre és a takarékosságra is gondol. Nem mindegy, hogy a nehezen összespórolt pénzünket olyan autóra költjük, amelynek 5–7, vagy 9–11 literes az átlagfogyasztása. Elsősorban az igényeinknek megfelelő autót kell választani, de ha „szorul a nadrágszíj”, érdemes egy „kis autóba” befektetni, vagyis olyanba, amelyik kis köbcentis motorral dolgozik – véli a Maszol által megkeresett autószerelő, Urszuly Harold Attila.

A szakember hozzátette: egy kisebb autó sokkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, emellett olcsóbb a fenntartása is, de azt is érdemes megemlíteni, hogy kisebb mértékben szennyezzük a környezetünket a károsanyag-kibocsátással.

Illusztrációk forrása: Pexels

A szakembertől megtudtuk azt is, hogy a régi, esetleg rosszul kiválasztott olaj rontja a motor teljesítményét, sőt kárt is okozhat az autóban ennek használata. „A jó olaj a motort karbantartja” – összegezte. Bár minden jármű más, s az olajcsere gyakoriságáról érdemes a szerelőt kérdezni, azonban Urszuly Harold Attila szerint évente minimum egyszer, vagy az autó használatától függően minden 10–15 ezer kilométer után el kell végezni.

Az autótulajdonosok körében nagy kérdés az is, hogy milyen üzemanyagot válasszanak. A normál vagy prémium között is van különbség, jó fogyasztást pedig csak jó minőségű üzemanyaggal lehet elérni, ugyanis a gyengébb minőségű üzemanyag használatának következménye az, hogy az autónak többre lesz szüksége belőle ahhoz, hogy ugyanazt a teljesítményt érje el, mint amit egy jobb minőségű üzemanyag kínál.

Mégis érdemes időt szánni rá, és kideríteni, hogy melyik benzinkútnál lehet olcsóbban tankolni. Néhány banis eltérés is sokat számíthat sok kicsi, sokra megy alapon. Ajánlott tehát összehasonlítani a benzinkutakon kínált üzemanyagok árait.

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember végén meghosszabbították az üzemanyagár-kompenzációt. Ez azt jelenti, hogy az árszabályozás hatására az üzemanyagtöltő-állomások árai 50 banival csökkennek. Az üzemanyagárak mégis nagyon magasak. Októberben egy hét alatt 21 banival drágult a benzin, a gázolaj pedig 30 banival. Az év eleje óta pedig a benzin 20, a gázolaj 37 százalékkal drágult Romániában.

Az sem mindegy, milyen stílusban vezetünk

A legtöbb üzemanyagot a „nyugodt” vezetési stílussal lehet megspórolni Urszuly Harold Attila szerint. Az elindulás és a gyorsulás rengeteg energiát vesz igénybe, minél több szünetet tart a sofőr egy hosszú út során, annál több üzemanyagot éget el. Egyszerű tipp, ha figyelünk a teljes forgalomra, például ha egy busz előttünk akar megállni, inkább váltsunk sávot, ha erre lehetőség van, ne álljunk be a jármű mögé a fent említett okok miatt. Emellett a felesleges indulásokat is érdemes elkerülni. A piros lámpánál türelmetlenül állva, időnként pár centiméterrel előbb gurulva feleslegesen égetjük az üzemanyagot.

Figyelni kell arra is, hogy az autó egyenletesen haladjon – vélte az autószerelő. Érdemes törekedni a minél alacsonyabb fordulatszámra. A benzines motorok a 2000–3000-es fordulatszámon, a dízelek pedig az 1500–2500-as fordulatnál a leghatékonyabbak, jobb döntés minél hamarabb váltani és alacsony fordulatszámon tartani az autót, hiszen a megfelelő fordulatszám betartása jelentős mértékben csökkentheti az autó fogyasztását.

Az örök kérdés: télen, hidegben az indítás után hagyjuk bemelegedni a motort vagy azonnal indulhatunk vele? Télen gyakran látjuk, hogy a kipufugó kiáramló füstjében az emberek éppen törlik a havat, a jeget kaparják az autók ablakáról indulás előtt. A motor melegítésének indoka az, hogy az optimális üzemanyag-fogyasztást csak üzemi hőfokon működő motorral lehet elérni. Gyakran a szakemberek is más-más véleményen vannak a téli motormelegítésről. Egyesek szerint a mai, új motorok üresjáratban lassan melegednek, menet közben fognak gyorsan üzemi hőmérsékletre kerülni, ezért nem érdemes melegíteni. Azonban egy régi dízelautót valóban nem árt járatni indulás előtt. Urszuly Harold Attila is azt javasolja, hogy télen mindenképp hagyjuk a motort melegedni legalább öt percig.

A rendszeres ellenőrzéssel sok pénzt megtakaríthatunk

A szakember úgy véli, ha naponta használjuk az autót, „érdemes lenne havonta egyszer szakemberhez fordulni és rutinellenőrzést végezni”. Az autók műszaki állapotától is sok függ, a rendszeres karbantartás a kulcsa mindennek. Az autósok többsége talán kidobott pénznek tart minden tankoláson kívüli költséget, azonban sokkal többet kell fizetnünk, ha egy megelőzhető probléma miatt komoly károk keletkeznek az autóban.

„Ha bármilyen problémát fedezünk fel a használat során, legyen az egy kopogó hang vagy olajszivárgás – bármi, amit azelőtt nem érzékeltünk –, minél előbb vigyük szervizbe az autót, mert így megelőzhetünk nagyobb és költségesebb problémákat, sőt ezek a költségek a csillagos eget is elérhetik” – magyarázta Urszuly Harold Attila.

Ha valami elromlik, nem halaszthatjuk tavaszig a dolog megoldását. A szakember példaként felhozta, hogy például a vezérműszíj cseréje nem halasztható. „Ha a szíj megkopott, esetleg már megérett, de mégsem cseréljük ki, nagyon könnyen elszakadhat, komoly károkat okozva ezáltal a motorban” – tette hozzá.

Ugyanakkor az is fontos, hogy a műszaki állapot ne veszélyeztessen senkit, se magunk, se mások életét. Nem idegen, hogy a karbantartás hiánya, az autó rossz állapota miatt történik meg egy amúgy elkerülhető közúti baleset. „A rozsda egye meg” – szokták mondani Székelyföldön jókívánságként az új autótulajdonosoknak. Igen, ez valóban jókívánság, hiszen mindössze arra utalnak, hogy inkább romoljon el az autó, mintsem balesetet szenvedjen vele az illető, és neki essen baja. Nos, mi azt ajánljuk, hogy rendszeresen ellenőriztesse az autót, így egyes esetekben a baleset is elkerülhető, és a jármű is tovább marad jó állapotban.

Az autószerelő mégis azt tanácsolja, ha megtörténik a baj, érdemes lehetőség szerint drágább alkatrészt választani, hiszen az a tapasztalat, hogy az olcsóbbal több a baj is, és rövid időn belül ismét elromlik.

Spórolási tippek, amelyekre az internet népe esküszik

Fontos a tömeg. Az üzemanyag-fogyasztás mértékét leginkább az autó tömege határozza meg. A szakértők úgy vélik, hogy egy 80 kilogrammos személy a 100 kilométeres átlagfogyasztást akár fél literrel is megemelheti. Ezzel nem azt szeretnénk sugallni, hogy kövessék az egy autóban egy személy jelenséget, hanem azt, hogy a csomagtartóban nem érdemes nehéz dolgokat tárolni.

A légkondicionáló a kellemes utazás egyik alapfeltétele. Ugyanakkor a klímaberendezés folyamatos használata az átlagfogyasztást akár 0,5–1,6 literrel is növelheti. Persze nagyon kellemetlen nyáron a hőségben utazni, azonban megoldás az is, ha csak időközönként kapcsoljuk be a légkondicionálót, és néha az ablakot is lehúzhatjuk.

Az autógumik állapotát is rendszeresen ellenőrizni kell. A megfelelően felfújt gumiabroncsnak sokkal kisebb a gördülési ellenállása, amellett, hogy a nem megfelelően felfújt gumik növelik a fogyasztást, a vezetést is veszélyesebbé teszik. A lapos gumi tehát növeli a fogyasztást, ajánlott a gyári értéket tartani.

Legutóbbi cikkünkben annak jártunk utána, hogy mennyivel kerül többe az élet most, mint tavaly, de arra is kíváncsiak voltunk, hogyan spórolhatunk a hulladékmentes életmóddal, hiszen kevés tudatossággal sokat tehetünk a környezetünk jövőjéért is, de pénzt is takaríthatunk meg. Korábban pedig arról írtunk, hogyan csökkenthetnénk az áram- és gázfogyasztásunkat, mert még be sem állt a tél, már most érzi pénztárcánk a villamos energia és a földgáz árának emelkedését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?