Év eleje óta a benzin 20, a gázolaj 37 százalékkal drágult Romániában

Év eleje óta 20 százalékkal drágult a benzin, 37 százalékkal a gázolaj ára, beleértve az 50 banis literenkénti árkedvezményt is – derül ki a Versenytanács által az Agerpres megkeresésére közölt adatokból.

A kép illusztráció | Fotó: Agerpres/EPAA Versenytanács árfigyelő portálja szerint szeptember 2-án a standard benzin átlagára 7,39 lej/liter volt Romániában (az 50 banis kedvezménnyel), míg a gázolaj literét átlagosan 8,37 lejért adták (kedvezménnyel). Az 50 banis árkedvezményt nem számítva, év eleje óta a benzin ára mintegy 28 százalékkal, a gázolajé pedig 44 százalékkal emelkedett.

A Platts benzin- és dízelárfolyamok (amelyek relevánsabbak az üzemanyagárak meghatározásánál, mint a kőolaj-árfolyamok), valamint a kőolaj tranzakciós ára 2014 óta most van a legmagasabb szinten, bár az idén júniusban regisztrált történelmi csúcshoz képest csökkent.

Szeptember 2-án a kőolajat 93 dollár körüli áron tranzakcionálták hordónként, tehát körülbelül 20 százalékkal drágábban, mint az év elején. Ugyanebben az időszakban a Platts benzinárfolyama – a lej/dollár árfolyamalakulás hatásainak figyelembevétele érdekében lejre átszámítva – 20 százalékkal nőtt, míg a gázolaj árfolyama 77 százalékkal magasabb, mint az év elején.

A valamennyi nagy üzemanyag-forgalmazó által július elsejétől alkalmazott 50 banis literenkénti árcsökkentés nyomán a tényleges átlagárak szeptember 2-án 2022. január 1-jéhez képest csak 20 százalékkal voltak magasabbak a benzin és 37 százalékkal a gázolaj esetében – derül ki a Versenytanács adataiból.

A 2022/106-os sürgősségi rendelet 2022. július 1-jei hatályba lépésével emellett a benzin literenkénti átlagára 76 banival, a gázolajé pedig 35 banival csökkent. Összehasonlítva az Európai Unió áraival, Romániában a benzin átlagára folyamatosan az uniós átlag alatt volt – derül ki az Európai Bizottság szakportáljának adataiból. Ami a gázolajat illeti, a helyzet az elmúlt 13 hónap nagy részében hasonló volt, az idei év májusát, júliusát és augusztusát kivéve, amikor a dízel romániai átlagára az uniós átlagárral azonos szinten volt, sőt kissé meghaladta azt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Meg kell azonban jegyezni, hogy a Románia által az Európai Bizottságnak jelentett árak nem tartalmazzák az üzemanyag-forgalmazók által a 2022/106-os sürgősségi rendelet július 1-jei bevezetését követően alkalmazott literenkénti 50 banis árcsökkentést. Ezért a romániai fogyasztók által fizetett tényleges árak 1000 literre számítva körülbelül 100 euróval alacsonyabbak, mint a Bizottság által közzétett értékek.

A legfrissebb, az augusztus 29. és szeptember 4. közötti időszakra vonatkozó adatok szerint az uniós átlaghoz viszonyítva a benzin ára adókkal együtt 10 százalékkal volt alacsonyabb (10. hely), adó nélkül 6,7 százalékkal (21. hely), adó nélkül és az 50 banis kedvezménnyel együtt pedig 14 százalékkal. A gázolaj ára adókkal együtt 4 százalékkal volt alacsonyabb volt az uniós átlagnál (12. hely), adó nélkül 1,4 százalékkal (16. hely), adó nélkül és az 50 banis kedvezménnyel pedig 8,2 százalékkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?