Ciucă: meghosszabbíthatják az üzemanyagár-kompenzációt, nőhet a nyugdíj és a minimálbér

Szeptember végéig dönt kormány az üzemanyaárak további kompenzálásáról – jelentette ki pénteken Nicolae Ciucă miniszterelnök, aki azt is elmondta, hogy van rá esély, hogy 2023-tól emelkedjenek a nyugdíjak és nőjön a minimálbér.

Az árkorlátozó kormányhatározat eredetileg három hónapra szólt | Illusztráció: Czinzel LászlóÚjságírói kérdésre válaszolva Ciucă elmondta: a koalíciós pártok vezetőinek következő heti ülésén meg fogják vitatni ezt az intézkedést. Hozzátette, hogy szerinte a jelenleg érvényben lévő, literenkénti 50 banis árkompenzáció már a bevezetése másnapján működőképesnek bizonyult.

„Elemezni fogjuk a hazai üzemanyagárak és a kőolaj világpiaci árának alakulását, és ezeknek megfelelően fogunk dönteni” – nyilatkozta a miniszterelnök.

A kormány korábbi döntése szerint júliustól szeptemberig kompenzálják az üzemanyagok árát: azok a benzinkutak, amelyek 50 banival olcsóbban adják az üzemanyagot, 25 banis visszatérítésre jogosultak, amit különböző kedvezmények formájában kapnak meg.

A miniszterelnök azt is kijelentette: van rá esély, hogy 2023-tól emelkedjenek a nyugdíjak és nőjön a minimálbér. Szerinte van rá politikai akarat, de az emelés mértéke a jövő évi költségvetés tervezetének sarokszámain múlik. Elmondta: a költségvetési források függvényében arra is van esély, hogy a rászoruló személyek jövőre is megkaphassák kéthavonta az 50 eurós szociális utalványt. Hozzátette, a kormánynak szándékában áll 2023-ban is bevezetni inflációt ellensúlyozó intézkedéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?