banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Nem mindegy, milyen korban tanul meg úszni a gyerek

A vízben való önfeledt mozgás csillapítja a járni még nem tudó baba ebből adódó frusztrációit, hozzájárul az izmok fejlődéséhez, a kölcsönös egymásra figyeléssel pedig mélyül a szülő-gyermek kapcsolat, írja a femina.hu portál, kiemelve, hogy nem mindegy, milyen korban tanul meg a gyermek úszni.

A mozdulatok, a végtagok és a légzés együttes összehangolása több hónapos gyakorlást igényel, amelyhez kiemelten fontos az idegrendszer érettsége, tehát hároméves korukban egy kéthetes tanfolyam főként arról szól, hogy megszeressék, megszokják a vizet, nem arról, hogy valóban megtanuljanak úszni.

Az American Academy of Pediatrics  - Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia - szakemberei négyéves kor felett ajánlják az úszásoktatást, de hangsúlyozzák, valamikor öt- és nyolcéves korban lesz elég érett a gyermek arra, hogy fejben is összehangolja a végtagok ritmusos mozgását a ki- és belégzéssel. 

Az úszás egy mozgásos cselekvés, amely fejleszti a gyermek motorikus képességeit: a kondicionális képességeket, úgymint a ritmusképességet, az állóképességet, a koordinációs képességeket, azt, hogy mennyire képes uralni a végtagok mozgását, és a kognitív képességeket, vagyis a tanult elemeket hogyan alkalmazza.

Előfordulhat, hogy egyéves korban a gyermek még fél a víztől, ezért jó, ha játékosan vezetik be őt az úszás rejtelmeibe: karúszóval, úszógumival, esetleg mentőmellénnyel - és ha még nem szobatiszta, úszópelussal - felszerelkezve. 

Fotó: Adobe Stock

A vízben levő gyermeket sosem szabad magára hagyni, folyamatosan felnőtt jelenlétét igényli. Minél többször van vízben, annál nagyobb lesz a vízbiztonsága. Ötéves kora előtt csak az alapokkal kell próbálkoznia: arcának alsó részét óvatosan helyezze a vízbe, majd a száján keresztül bugyborékoljon. Következő lépésként az egész arcát beteheti lassan a vízbe, majd az orrával kifújhatja a levegőt. Ha ez is megvan, az egész fejével lemerülhet pár másodpercre úgy, hogy visszatartja a lélegzetét. Ebben a korban megtanulhat álló helyzetből vízszintes helyzetbe kerülni.

Egy iskolás gyermek hosszabb ideig vissza tudja tartani a lélegzetét, remek játék, ha a medence aljára egy nehezebb tárgyat vagy játékot dob a felnőtt, amit úgy tud csak felhozni a víz felszínére, ha előtte lebukik a víz alá. A hason és háton történő siklás és lebegés is megtanítható ebben a korban csakúgy, mint a láb- és kartempó, valamint a légzés összehangolása, a különböző úszásnemek elsajátítása.

Kapcsolódók

Kimaradt?