Este nyolc órakor kell elaludnia a gyereknek a szakember szerint

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egészség megalapozója, ami a gyerekek esetében hatványozottan igaz: hogy a későbbiekben egészséges felnőttekké váljanak, idejében ágyba kell bújniuk. A későn ágyba bújó gyerekek nem csupán kevesebb alváshoz jutnak, de kutatások szerint nehezebben alszanak el, és rosszabbul is alszanak, mint azok a társaik, akik idejében elmennek lefeküdni, írja a divany.hu portál.

Az, hogy milyen minőségű alváshoz jutnak, és képesek-e zavartalanul átaludni az éjszakát, a gyermekek és felnőttek testi, szellemi és érzelmi fejlődését is alapvetően befolyásolja – ennek egyik kulcsa az, hogy este mikor fekszenek le aludni a gyerekek – írja Jaqoot Fatima alváskutató, az ausztrál James Cook Egyetem munkatársa a Conversation hasábjain.

Különösen abban az életszakaszban fontos az állandó lefekvési-felkelési rutin kialakítása, amikor a gyerekek elhagyják a nappali alvást, és átszoknak az egyszeri, hosszabb, éjszakai alvásra – ez általában óvodáskor végére történik meg.

A későn ágyba bújó gyerekek nemcsak kevesebb alváshoz jutnak, de kutatások szerint nehezebben alszanak el, és rosszabbul is alszanak, mint azok a társaik, akik idejében elmennek lefeküdni. Hosszabb távon a rossz alvás állandó kimerültséghez, fáradtsághoz vezet, rontja a koncentrációt és az emlékezetet, és viselkedési zavarokat is okozhat.

Fotó: Pexels | Kampus Production

Más egészségi problémákkal is összefüggésbe hozták a gyerekkori késői lefekvést: több kutatás is úgy találta, hogy azok a nagycsoportos korú gyerekek, akik nem jutnak megfelelő alváshoz, később kétszer hajlamosabbak az elhízásra, mint időben lefekvő és jól alvó társaik. A jelenség pontos okait egyelőre homály fedi – egyesek szerint minél tovább maradnak fent a gyerekek, annál több lehetőségük van az esti nassolásra, mások komplexebb okokkal, a test sejtes és hormonális működésével magyarázzák az összefüggést. A szervezet alvást szabályozó belső órája ugyanis fontos szerepet játszik a glükóz lebontásában és a test energia-egyensúlyának fenntartásában, és a rossz és túlságosan kevés alvás felboríthatja ezeket a folyamatokat.

Mikor kell ágyba bújnia a gyereknek?

A szakember azt javasolja, nagyobb óvodáskorban érdemes este 7 vagy 8 órakor (annál később semmiképp sem) lefektetni a gyerekeket. A legfontosabb, hogy állandó, konzekvens alvási rutin alakuljon ki: szigorúan kell venni a 7-8 órás lefekvési időt, és hétvégén is tartani kell magunkat hozzá. A rutin felborulása és az összevissza változó lefekvési idő összezavarja a gyerekek természetes bioritmusát, ez pedig viselkedési zavarok és más problémák kialakulásához vezethet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A 3-tól 6-7 éves korig tartó, úgynevezett második kisgyerekkor a személyiségfejlődés szempontjából rendkívül fontos életszakasz, ekkor alakulnak ugyanis ki azok a szokások, amelyek egész hátralévő életükben elkísérik a gyerekeket. Ezért is elengedhetetlen ebben az életkorban a megfelelő alvási szokások kialakítása – a kicsik jövőbeli egészségét, érzelmi és fizikai jóllétét áshatja alá, ha hozzászokik a rossz alváshoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?