Ezek a játékok növelik a gyermek intelligenciáját

A kutatók úgy vélik, leginkább játékkal fejleszthetőek a gyermekek képességei, és vannak köztük olyanok, amelyek kifejezetten az intelligenciájukat növelik. A femina.hu portál összegyűjtötte azt a 6 játékot, ami már egészen kiskortól fejlesztheti a lurkók IQ-ját.

2-4 éves korban

A szituációs szerepjátékok a kicsik szociális készségeit, sőt, intelligenciájukat is fejlesztik, ráadásul nem kell hozzá drága dolgokat beszerezni. Ilyen az, amikor egy láthatatlan bögréből fogyasztanak el egy finom teát a gyerekkel egy kitalált teázóban, vagy akár „átlátszó” karddal kardoznak a fantáziavilágban. Hiszen minél több dolgot bíznak a csemete képzeletére, annál jobban fejlődik a logikai képessége is.

A kézzel fogható játékok közül a szakértők a gyerekpuzzle-t javasolják, ami nagy, könnyen egymáshoz illeszthető darabokból áll, és általában szivacsból készül. Nemcsak a memóriájukat és koncentrációs készségüket fejleszti, hanem bizonyítottan a különböző alakzatok térbeli elhelyezkedését is jobban átlátják. Hároméves kortól pedig már akár lehet venni duplót, ami szintén remek agyserkentő játék a picik számára.

Fotó: Pexels | Cottonbro

5-8 éves korban

Minél több impulzus éri a gyereket, annál jobban fejlődik az agyuk, egy ingerszegény környezetben nagyon lelassul ez a folyamat.

Szakértők szerint az egyik legjobb játék számukra a Tangram fejtörő, ami egy fokkal bonyolultabb, mint az egyszerű szivacspuzzle. Különböző verzióban kaphatóak, és valamilyen formát kell kirakniuk a fadarabok segítségével. Az USA-beli Matematikatanárok Országos Tanácsa ajánlja azok számára, akik szeretnék a gyerek logikai készségeit fejleszteni.  Leginkább az építőjátékok fejlesztik a logikát, így érdemes lehet akár fakockákat beszerezni, hogy azokból a gyerek azt kreáljon, ami neki jólesik. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

8 éves kortól

A társasjátékok nagy része már játszható 8 éves kortól, ezek az ok-okozati kapcsolatok megértését segítik elő, fejlesztik a logikát, és türelemre tanítják a gyermekeket, hiszen ki kell várniuk, amíg a játékban rajtuk lesz a sor.

Kapcsolódók

Kimaradt?