Ez a baleset a leggyakoribb a gyerekek körében a járványidőszakban

Emily Samuel, a Safe Kids Worldwide nonprofit gyermekbiztonsági szervezet programigazgatója szerint évente több mint 6300 gyereket látnak el sürgősséggel amiatt, mert elemet nyelt. Az eset a járványidőszakban még gyakoribb, mert az otthon töltött idő folyamán többen elemes játékokkal játszanak, írja a divany.hu portál.

A National Capital Poison Center szerint az elem már két óra alatt is képes komoly sérüléseket okozni a nyelőcsőben, a légutakban, a gyomorban, és legrosszabb esetben akár halálhoz is vezethet. Amióta a családok a járvány miatt sokkal több időt töltenek otthon a négy fal között, megszaporodott az elemekkel kapcsolatos balesetek száma. Épp emiatt a Duracell elemek gyártója összefogott az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémiával (AAP), és kiadtak egy listát arról, hogy mire kellene figyelniük a szülőknek. 

Fotó: Pexels | Polesie Toys

Minden olyan eszköz, amiből csavarozás nélkül ki lehet szedni az elemet, potenciális veszélyforrás. A távirányítók, a kulcstartók, a hőmérők, a számológépek, a fogkefék, a hallókészülékek, a biztonságosnak kikiáltott, csupán fényt adó gyertyák is gondot okozhatnak. Egyes elemeket a gyártók szándékosan keserű bevonattal látnak el, hogy elvegyék a gyerekek kedvét a kísérletezéstől, de teljes védelmet ez sem jelent. Akkor garantált a gyermekek biztonsága, ha az elemek lecsavarozható vagy gyerekzáras tartóban vannak. 

Ez történik, ha a gyerek lenyeli az elemet

Első körben az apró tárgy félrenyelést, fulladást, köhögést okozhat – ez legalább figyelemkeltő jel. Lenyelés, orrba vagy fülbe történő tuszkolás esetén azonban az abban található folyadék elkezd szivárogni és marni, majd égetni kezdi a szöveteket. Ennek következményei szigorúan a gyerektől távol leellenőrizhetők: egy szelet sonkára helyezzen néhány órán keresztül egy gombelemet, és figyelje meg, mi történik. Ezért nem kezelhetjük úgy az elemes baleseteket, mintha a gyerek csak lenyelt volna egy ártalmatlan apró tárgyat, ami majd természetes úton távozik belőle. Ez ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy így lesz: függ az elem méretétől és a szervezeten belüli helyzetétől is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

De akárhol is helyezkedik el az elem, nyál hatására zárlatossá válik, felmelegszik, a benne található anyagok pedig pusztítani kezdenek. Ha hetekig nem vesszük észre az elem eltűnését, akár át is lyukadhat, fekélyesedhet a nyelőcső. Akár hetekig tartó mesterséges táplálásra és más beavatkozásokra is lehet szükség ilyen esetben.

Elemnyelés jele lehet az étvágytalanság, levertség, fájdalom, köhögés, nyelési nehézség, vérzés, hányás. Gyanú esetén ne próbálkozzunk otthoni módszerekkel, ne etesse, ne hánytassa a gyereket, hanem rohanjon vele a sürgősségi osztályra. Röntgenvizsgálattal hamar ki lehet deríteni, tényleg elemet nyelt-e a gyerek, s a helyzete alapján az orvos dönt arról, szükséges-e azonnali beavatkozás, vagy sem. 

Kapcsolódók

Kimaradt?