Folyton plüssállatával játszik a gyerek? Ne aggódjon, nincs gond a kötődésével

Fotó: Pexels | Andy Kuzma

Beth Tyson pszichoterapeuta szerint a plüssállat mánia annak köszönhető, hogy a puha anyagból készült játékok biztonságérzetet nyújtanak, kiszámíthatóságot egy egyébként veszedelmes és kalandokkal teli világban. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak a felnőttek szoronganak, pedig a gyerekek is képesek rá, és megfelelő módot keresnek ennek csillapítására, írja a divany.hu portál.

A plüssállatok támogatást, társaságot, játéklehetőséget nyújtanak, megölelhetők bármikor, így szoros testi közelség is megtapasztalható általuk akkor is, ha a szülő távol van. Úgynevezett átmeneti tárgyak, amelyek emlékeztetnek a szeretetre, gondoskodásra, így fenntartják a biztonságérzetet addig, amíg a szülők meg nem jelennek. 

Egy másik szakember, Katie Lear mentálhigiénés tanácsadó, játék- és drámaterapeuta aszerint a puha állatkák az összes érzékszerv számára nyújtanak valamiféle ingert: a szőrük puha, a szemük kemény műanyag, a ruhájuk színe változatos, a bolyhok, csatok, kiegészítők mind más tapintásúak, a színek jóllakatják a szemet, az ismerős illat pedig nyugalmat sugároz. A puhaság egyébként nagyon fontos szempont, egy kutatás szerint minél lágyabb, simogatóbb anyagból készült a plüss, annál nagyobb sikernek örvend.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A gyerekek fontos szociális és érzelmi képességeket is tanulhatnak általuk: gondozzák, etetik, öltöztetik, altatják őket, a felnőttek visszahallhatják tőlük a saját mondataikat, meséiket, szabályrendszerüket. Eközben fejlődik az empátiakészségük, képzelőerejük, nyelvi készségeik, és az, hogy különféle szituációkat játszanak el velük, segíti a gyerekeket a stressz levezetésében. A játékok segítenek megmutatni és feldolgozni az érzelmeket, modellezhetők velük a különböző élethelyzetek, viselkedésminták. 

Noha az 1940-es években még úgy gondolták, hogy a plüssállatozás az anya-gyerek kötődés gyengeségének jele, mára kiderült, hogy épp az ellenkezője igaz. A játékukat szorongató gyerekek boldogabbak, elégedettebbek, és nagyobb biztonságban érzik magukat. A gyerekek mellett a felnőtteknek is megnyugvást ad a plüssállat: egy hatezer felnőtt bevonásával készült felmérés eredménye szerint a brit felnőttek több mint egyharmada plüssállattal alszik.

Az amerikai felnőtteknél ugyanez az arány negyven százalék. Ha alvás közben ölelhet valakit az ember, csökken a stressz-szintje, máris könnyebbé válik számára az elalvás. Mindez nem csak a fiatal lányok szokása, a felmérésben választ adó férfiak negyede állította, hogy az üzleti utakra is becsomagolja kedvenc plüssállatát. Tízből egy egyedülálló férfi azért ügyel a látszatra és gondosan elrejti a szekrénybe a kedvencet, ha aznap a barátnője is vele alszik. 

Kapcsolódók

Kimaradt?