Az apjával töltött idő intelligensebbé teszi a gyermeket

Magasabb az IQ-juk azoknak a gyerekeknek, akik sok időt töltenek apjukkal, közli a University of Newcastle kutatóinak megállapításait az Index. A korai években együtt töltött idő még a gyerek karrierjére is hatással lehet. 

A kutatók azt is kimutatták, hogy az apák hajlamosabbak jobban odafigyelni fiaikra, mint lányaikra. Az együttlét persze nem azt jelenti, hogy együtt élnek, hanem hogy az apa tényleg részt vesz a gyerek életében a fejlődésük érdekében. A kutatás egészen nagyszabású, több mint 11 ezer, 1958-ban született brit férfit és nőt vizsgáltak meg. Kikérdezték az anyákat, hogy az apa milyen gyakran vett részt a közös programokban, milyen gyakran olvasott fel, szervezett kültéri programokat.

A magasabb IQ mellett az ilyen gyerekek könnyebben igazodtak el közösségekben, mint azok, akik kevesebb figyelmet kaptak apjuktól. A különbség még 42 éves korban is érezhető volt. A kutatást vezető Daniel Nettle jelentős különbségről beszél. Azt is hozzáteszi ugyanakkor, hogy a lényeg az, hogy egy második felnőtt is komoly szerepet játsszon a gyerek életében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?