Miért nem kell a gyes a romániai apáknak?

Kereken egy éve lépett érvénybe az a sürgősségi kormányrendelet, amely az apák számára is kötelezővé tesz egy hónap gyermeknevelési szabadságot, ám az egy év alatt mindössze 13 ezer romániai apuka kérvényezte ezt a munkahelyén – derült ki a Mediafax adataiból. Romániában egy esztendő alatt mintegy kétszázezer gyerek születik.

Az apukák annak ellenére vonakodnak egy hónapot a gyermeküknek szentelni, hogy 2012. március elsejétől egy hónapnyi gyermeknevelési segélyt veszíthet el miattuk a család, ha ezt nem teszik meg. A gyes értéke jelenleg 600 és 3400 lej között változik Romániában.

Akár állás nélkül is maradhat az apa

A vonatkozó sürgősségi rendelet célja európai uniós mintára nagyobb szerephez juttatni az apákat a gyereknevelésben. Ám a cégek nem szívesen adják meg a lehetőséget az apáknak arra, hogy éljenek a törvény adta lehetőséggel, hisz a gyes idején nem tudnak rendelkezni az ideiglenesen megüresedett állás fölött, meg kell tartaniuk a posztot addig, amíg a szülő visszatér a gyereknevelési szabadságról.apa2

„Jó munkaerőt találni nagyon nehéz, mire valakit betanítunk, már el is kell mennie, mert jön vissza az apa a gyesről. A visszatérő apuka pedig már elfelejtett mindent a pelenkázáson kívül" – fogalmazott lapunknak egy kolozsvári szerelőműhely vezetője.

Egy csíkszeredai újdonsült apuka a maszol.ro-nak elmondta, a törvénnyel nem is volna baj, hisz nagyon jó lehetőséget teremt arra, hogy maga is közelebb kerüljön a gyerekhez, de jobb lenne, ha nem volna kötelező. „Akkor is kivettem volna az egy hónapot, ha nem kötelező, így legalább többet lehetek a gyerekkel, nemcsak munka után és hétvégén" – jelentette ki.

Nem tudnak a rendeletről

apa1Az apák azt is kifogásolják, hogy sokszor késve értesülnek a rendeletről. „Senki nem figyelmeztet, hogy mikor kell leadni a kérést, ha maga nem kérdez meg, nem is tudom, hogy jövő hónapban már késő és akár el is veszíthetjük a támogatást" – adott hangot elégedetlenségének P. Kálmán, a tízhónapos János apukája.

Akik hallottak a rendeletről, azok közül sokan azzal nincsenek tisztában, hogy az apák gyermeknevelési szabadsága nem csak egy lehetőség, hanem kötelezettség is. A rendelet szerint legtöbb két év gyermeknevelési szabadságot vehet ki az anya (vagy az apa), kivételt csak a szellemi fogyatékos gyermekkel tesz a jogszabály, ebben az esetben három évig igényelhető a segély. A 11. cikkely azt is kimondja: ha az apa nem hajlandó kivenni ezt a szabadságot, a család egy havi juttatástól esik el.

Abban a családban, ahol csak egyik szülő neveli a gyermekét, nem érvényes a rendelet. A gyermekét egyedül nevelő szülő legtöbb 24 hónapig kapja a juttatást, ha igazolni tudja, hogy előzőleg befizette a helyi adókat és illetékeket.

Jelenleg Romániában kétféle gyes, az egy éves, illetve a két éves közül választhatnak a kismamák. A pénzbeli juttatás a kérés leadásának dátumát megelőző 12 hónap nettó jövedelme átlagának 85 százaléka. Az egyéves gyes esetében a havi juttatás, jövedelemtől függetlenül nem lehet kisebb 600 lejnél, és nem haladhatja meg a 3400 lejt, függetlenül attól, hogy mekkora jövedelme volt a szülőnek az elmúlt 12 hónapban. A kétéves szabadság esetén a juttatás ugyancsak nem lehet kevesebb 600 lejnél és nem lehet több 1200 lejnél. A gyes folyósításának feltétele a helyi adók maradéktalan befizetése, illetve mellékelni kell egy kimutatást az elmúlt 12 hónapban szerzett jövedelemről. Jövedelemnek számít a munkanélküli segély, betegnyugdíj, de bármilyen más szociális juttatás is.

Kimaradt?