Ha nyugtalanul alszik gyermeke, vesse be ezeket a módszereket

Nem mindegyik gyereknek elegendő bárányokat számolgatni, vagy meleg tejet inni ahhoz, hogy nyugodtan aludhasson. Az izgágább apróságok nehezebben tudnak elaludni, ezért a femina.hu portál összegyűjtötte azokat a módszereket, amelyek segíthetnek a nyugodtabb alvás megteremtésében.

Vezesse be az elektromos kütyük nélküli estéket

Olyan kék fény áramlik az okoseszközökből, amely gyermekre és felnőttre egyaránt rossz hatással van, egy 2017-es kutatás szerint. Befolyásolja a melatonin nevű hormon termelődését, ami a fény-árnyék hatására változik a szervezetben, gyakorlatilag ez szabályozza a biológiai óránkat. Alvás- vagy Drakula-hormonnak is hívják, és a a képernyő fényének hatására kétszer annyira csökken a gyerekekben a szintje, mint a felnőttekben. Ez kései elalváshoz, kevesebb alvási időhöz, és az alvás minőségének romlásához vezet.

Figyeljen arra, hogy mit a a gyereknek vacsorára

A gyümölcsben lévő cukor felpörgeti az apróságot, ezért lefekvés előtt nem ajánlott fogyasztani. Olyan ételek segítenek az alvásban, amiknek magas a fehérje- és a jó szénhidráttartamuk, mint teljes kiőrlésű pirítós mogyoróvajjal, vagy a zabkása. Ezek triptofán nevű aminosavat tartalmaznak, ami elősegíti a könnyebb elalvást. A joghurt, a sajt, a banán, a tojás és a tonhal is segíthet.

A környezetnek is szerepe van az elalvásban

Egyes gyerekek azért alszanak el nehezen, mert allergének veszik körbe őket, amik egész éjjel zavarnak, viszkető, égető érzést okoznak. Ebben az esetben érdemes allergiatesztet végeztetni, és allergénmentes pamutpizsamára és ágyneműre cserélni az eddigieket.

Vissza kell fogni a számítógépes játékokat

Nagyon nehéz csökkenteni a képernyőidőt, pedig nélkülözhetetlen a pihentető alváshoz. Egy 2018-as tanulmány szerint, azok a gyerekek, akik egy órát játszottak a számítógépen egy órával a lefekvés előtt, nyugtalanul és keveset aludtak. Érdemes biztosítani, hogy a játékidő több órával a lefekvés előtt véget érjen, nemcsak a fentebb említett kék fény miatt, hanem a játékélmény pörgető hatása végett is.

Le kell kapcsolni a fényeket

A legegészségesebb teljes sötétségben aludni. Egy 2015-ös tanulmány szerint a fényszennyezettség vagy az éjjeli fények is megzavarhatják a bioritmust, a hormonháztartást és az immunrendszer működését is befolyásolják. Hogyha a gyerek fél a sötétben, inkább a folyosón legyen a fényforrás, mint a gyerekszobában, és még ezt is érdemes lekapcsolni, ha már elaludt. Jó ötlet az is, ha automatára állítja be. Használjon sötétítőfüggönyöket vagy alvómaszkot, ha a gyerek túl korán ébredne fel a beáramló napfény miatt.

Alakítsa ki a speciális alvóidőt

Amikor a gyerek biztonságban, szerető környezetben érzi magát, jobban tud relaxálni is. Ehhez nem árt kialakítani egy kiszámítható rutint, amibe beletartozik a lefekvés előtti ölelés, összebújás, mesélés vagy beszélgetés. Ezek mind megnyugtatják, ráhangolják a pihenésre, és segítenek neki álomba mélyedni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?