Erdély legjei-válogatás: ezt az öt kirándulási lehetőséget ajánljuk a hétvégére

Bár nem jósolnak túl jó időt a hétvégére, mi mégis összegyűjtöttük azoknak a helyszíneknek a listáját, ahová érdemes még elmenni, ha valaki kies tájainkon szeretne kikapcsolódni. A látnivalók Hargita, Bihar, Maros és Szilágy megyében találhatók, ajánlatunkban pedig szerepel botanikus kert, állatsimogató, múzeum és tó is, így a természetbe és a városba vágyók is megtalálhatják a nekik megfelelő szórakozást. A kirándulási helyszínek pedig kisgyerekes családoknak is megfelelők.

Hargita megye: a zeteváraljai Babusgató állatsimogató és állatpark

Talán a leginkább „családbarát” helyszín a zeteváraljai Babusgató, amely 2021 áprilisában nyitotta meg kapuit Sebestyén Milán és Sebestyén Balázs állatgondozók jóvoltából. Az állatpark lehetőséget ad a gazdálkodás alapjainak elsajátítására, az állatismeret bővítésére és a félelmek, szorongások leküzdésére is, a gondozók szerint ugyanis az állatok közelségében rejlik valami körülírhatatlan erő. Az állatpark eredetileg tíz idomított dámszarvassal indult, ám később egyre több állatot szereztek be, és tavasszal tágasabb térre is költöztek. Nyulak, disznók, lovak, pónik, struccok, emuk, szarvasok, szamarak, különféle szárnyasok, rágcsálók, kutya és macska, illetve ezek utódai alkotják a „terápiás sereget”, a gondozók pedig biztosak abban, hogy a parkban képesek kölcsönösen gyógyulni és gyógyítani a „bentlakók” és a látogatók.

Bihar megye: a nagyváradi zsidó gyűjtemény

Talán nem a legkisebb korosztálynak, de gyerekes családoknak kitűnő úti cél lehet az Oradea Heritage alárendeltségébe tartozó, Aachvas Rein zsinagógában berendezett nagyváradi zsidó gyűjtemény. A zsidóknak nagyon fontos szerepük volt a város fejlődésében, újkori zenei életének fontos állomásait hozták létre, és építészeti szempontból a városkép újraformálásában vállaltak szerepet. A második világháború előtt 28 ezer zsidó élt a városban, 18 zsinagóga működött a Körös-parti településen, amelyből ma már csak 7 látható, és csak 200-300 tagra becsülik a Nagyváradon élő zsidó közösség számát. A gyűjtemény Mózes Teréz holokauszt-túlélő „álma” volt, és 2018-ban nyílt meg, a váradi zsidóság gazdag múltját mutatja be két emeleten. A földszinten a váradi zsidóság történelmének legfontosabb dátumai láthatók, az emeleten pedig a holokauszt szörnyűségeit mutatják be és az áldozatoknak állítottak emléket. Ott megtalálhatók olyan tárgyak, mint a gettó szabályzata, különböző dokumentumok, sárga csillagok, munkatáborokból származó iratok.

Maros megye: a szovátai Medve-tó

Erdély egyik legismertebb és legnépszerűbb gyógyfürdője a szovátai Medve-tó, ami a szórakozni és gyógyulni vágyó fürdőzőknek egyaránt nyújt lehetőséget. A világ egyik legnagyobb heliotermikus tava – amelynek vize 35 Celsius-fokra is felmelegszik – már a 19. században kedvelt gyógyfürdő volt. Szováta-fürdőben különféle balneofizioterápiás kezeléseket is alkalmaznak: sós vízzel, szovátai gyógyiszappal vehető igénybe gyógytorna, gyógymasszázs, de egyre több wellness-szolgáltatás, gőzfürdő, szauna is a látogatók rendelkezésére áll. A Medve-tó különleges programmal működik, mivel napi több órán át szükséges pihentetni vizét, hogy a heliotermikus jellege megmaradjon. Ha Szovátán terveznének üdülést, a település környékén számos más sós tó – a Mogyorósi-, a Fekete-, a Rigó-, a Zöld-, és a Vörös-tó – és két édesvizű tó – a Piroska- és a Tivoli-tó – is megtalálható a Medve-tón kívül.

Hargita megye: a kőrispataki Szalmakalap Múzeum

A Medve-tótól pedig már nincsen messze a kőrispataki Szalmakalap Múzeum sem, ahol Szőcs Lajos, a múzeum alapítója vár mindenkit nagy szeretettel. A kicsik kipróbálhatják a szalmakalap-készítést, a nagyobbak pedig megtudhatnak mindent arról, hogy hogyan is készült régebb egy ilyen fejfedő. A Hargita megyei településen több mint húsz éve működik a Szalmakalap Múzeum, az alapító ugyanis úgy érezte, jó lenne valahogyan bemutatni a falu történelmét, amelynek szerves részét képezi a szalma, hiszen valamilyen formában mindenki ezzel foglalkozott, és foglalkozik mind a mai napig. A kőrispataki múzeumban jelentős gyűjteményt sikerült eddig felhalmozni, nagyjából hetvenféle kalapot mutatnak be, különösen az erdélyi népviseleteket, ám folyamatosan nő a gyűjtemény.

Szilágy megye: a zsibói botanikus kert

Ha csendes kikapcsolódásra vágynának, a Wesselényi-kastély árnyékában meghúzódó Vasile Fati Botanikus Kert jó helyszínnek bizonyul, ugyanis harminc hektárnyi területén van vadaspark, a parkra jellemző óriás gömb alakú üvegházak, és akváriumok, amelyekben sokféle vízi állatot csodálhatnak meg. A botanikus kert a kastély egykori angolkertjéből alakult át a ma látogatható, különleges szépségű hellyé, jelenleg körülbelül hétezer növényfaj található meg benne, de minden évben igyekeznek bővíteni az állományt. A kerten belül több részleg működik, van dekoratív részleg, tele hagymás növényekkel, szisztematika részleg, két japánkert, három üvegházkomplexum, akváriumok, taxonómia részleg és legvégül a vadaspark, ahol őz, szarvas, vaddisznó, illetve különböző madarak várják az érdeklődőket. A látogatható üvegházak közül a legelsőben találhatók meg a kaktuszok, az a legrégebbi üvegház, több mint 700 fajtájával, de ezen kívül körbejárható a broméliák és orchideák üvegháza is, ami minden évszakban különleges látvány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?