A tengeri madarak több mint fele káros kémiai anyagokkal van tele

Japán és hat másik ország 18 egyeteme és kutatóintézete vizsgálta a világ 16 különböző helyszínén 32 tengeri madárfaj 145 egyedénél a farcsíkmirigy-váladékát. 76 egyednél, tehát a vizsgált példányok 52 százalékánál találták meg a műanyagok különböző adalékanyagait. A tudósok eredményeikről az Environmental Monitoring and Contaminants Research című tudományos lapban számoltak be.

A madarakban talált adalékanyagok között volt két égésgátló, és hat stabilizátor, amelyek azt akadályozzák meg, hogy az UV-sugárzás károsítsa a műanyagot. Ilyen adalékanyagokat találtak a csíkos vészmadárban (Calonectris leucomelas) a japán Niigata prefektúrához tartozó Awashima-szigeten, törpealkában (Aethia pusilla) a Bering-tengeren lévő St. Lawrence-szigeten és kék viharmadárban (Halobaena caerulea) a dél-afrikai Marion-szigeten.

Kemikáliákat találtak szamárpingvinben (Pygoscelis papua) is az Indiai-óceán déli részén lévő Kerguelen-szigeteken. Az UV328 nevű UV-stabilizátort megtalálták többek között a Galápagos-szigeteken is. Műanyagot is észleltek egyes madarakban, például a hawaii viharmadár (Pterodroma sandwichensis) és a Nyugat-Ausztráliában élő piroslábú vészmadár (Ardenna carneipes) gyomrában. Mindkét esetben nagy koncentrációban találtak adalékanyagokat is az állatok szervezetében.

A szakértők becslései szerint a madarak 30 százaléka a műanyag közvetlen elfogyasztásával halmozta fel szervezetében a vegyi anyagokat, míg a többiek vélhetően táplálékukkal együtt, közvetve vették magukhoz őket.

Fotó: Unsplash | Claudio Mezzasalma

"A világ tengeri madarai egyre nagyobb mértékben nyelnek műanyagot. Sürgősen át kell állni sokkal kevésbé mérgező adalékokra, amelyek nem halmozódnak fel az élő szervezetben"- mondta Takada Hidesige, a Tokiói Mezőgazdasági és Műszaki Egyetem professzora, aki nem vett részt a kutatásban.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?