Gyengülnek a Föld „életjelei”: 10 ezer vezető kutató szerint vészesen közeleg a végóra

Tikkasztó hőhullámok, áradások, ciklonok, tűzvészek: megemelkedett a klímaváltozással járó katasztrófák száma. A BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója arról figyelmeztette ismét a társadalmat, hogy gyengülnek a Föld „életjelei”. Két éve arra szólították fel a világ kormányait, hogy azok nyilvánítsanak globális klímavészhelyzetet, de úgy látják, hogy a világ országainak vezetői kudarcot vallottak. Szerintük a politikusok nem képesek a probléma okával, a bolygó kizsákmányolásával foglalkozni, írja a telex.hu portál.

A Föld életjeleinek tekintett 31 mutatóból 18 rekordszinten áll. Ezek között szerepel az üvegházhatású gázok kibocsátása, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is. A kutatók rámutattak, hogy bár a koronavírus-járvány miatt az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkent, de a szén-dioxid és a metán szintje 2021-re rekordot döntött. A 15 évvel ezelőtti szinthez képest 31 százalékkal gyorsult a gleccserek olvadása, és 2020-ban rekordmértékben csökkent a brazíliai őserdők mérete, ami miatt az ottani esőerdő a szén-dioxid megkötése helyett széndioxid-kibocsátó lett.

Fotó: Pexels

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy négymilliárd haszonállat él a bolygón, főleg marhák és birkák, és össztömegük immár meghaladja az összes ember és vadon élő állat össztömegét.

A cikk szerzői szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy vészesen közelít, de lehet, hogy már túl is lépte az emberiség azt a pontot, amely után drámai és helyrehozhatatlan klímaváltozásra kell számítani.

Például évszázadokra felolvadhat Grönland és az Antarktisz jégtakarója. Visszafordíthatatlan lehet a melegedés miatt veszélyeztetett korallzátonyok helyzete is, amelyektől félmilliárd ember függ.

A tudósok gyors és radikális lépéseket sürgetnek: fel kell számolni a fosszilis energiahordozók felhasználását, mérsékelni kell a szennyezést, helyre kell állítani az ökoszisztémákat, növényi alapú étrendre kell áttérni, szakítani kell a jelenlegi növekedési modellekkel és stabilizálni kell a bolygó népességét – idézi az MTI a szaklapban megjelent cikket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Vágólapra másolv

Kapcsolódók

Kimaradt?