banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Erősíthetik a felhők a globális felmelegedést

„A felhőzetnek akár hűtő hatása is lehetne, az eddigi kutatási eredmények az ellenkezőjét mutatják” – írta Szabó Amanda Imola meteorológus cikkében, ami az éghajlatváltozással foglalkozó, Másfélfok nevű tematikus oldalon jelent meg.

Fotó: Pexels | Fillipe Gomes

A Telex portál a cikk alapján arról számolt be, hogy léteznek felhők, amelyek ernyőként védik a földet (0-5 km), visszaverik a Napból érkező rövidhullámú sugárzás körülbelül ötödét, ezzel hűtik a légkört. Ugyanakkor a magas szintű (7-13 km) felhőzet visszatartja a Föld által kibocsátott hosszúhullámú sugarakat, ez utóbbi fűti a légkört.

A két folyamat nincs egyensúlyban, most még a hűtő hatás érvényesül, de a legújabb kutatások arra mutatnak, hogy mindez átválthat fűtő hatásra.

A felhők és a felhőzet várható változásának modellezése az éghajlatváltozás kirakósának legfontosabb eleme, állapította meg a szerző. Sok még a bizonytalan tényező, de nem az a kérdés, hogy melegebb lesz-e, hanem az, hogy mennyivel. Fontos tudnivaló: a járvány hatására lecsökkenő légi forgalom elenyésző hatással van az éghajlatváltozásra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?