banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Rekord hideget mértek egy trópusi viharfelhő tetején

A sztratoszférába nyúló felhőtető –111 fokig hűlt le, magassága elérte a 20 500 métert, írja az Időkép.hu meteorológiai portál a BBC-re hivatkozva.

A magasba törő gomolyfelhők jellemzője, hogy a troposzféra tetején a felhő teteje üllőszerűen elterül, ám erős zivatarok, szupercellák esetén a felhőtető még az üllőnél is magasabbra gomolyoghat, átnyúlva egészen a sztratoszférába. A zivatar erősségével arányosan egyre magasabbra tör a viharfelhő, tetején pedig egyre alacsonyabb a hőmérséklet. A felhőtetőn mért értékeket ezért a zivatarok kapcsán számontartják.

Felhőtető-hőmérséklet az említett vihar esetén (Kelvin) | Fotók: BBC

A NOAA-20 műhold 2018. december 29-én rekord alacsony hőmérsékletet, –111 fokot mért egy trópusi zivatarfelhő tetején. A felhő 20,5 kilométeres magasságba nyúlt fel - adta hírül a BBC.

Az ilyen szuperhideg, extrém erős viharok száma a globális klímaváltozással arányosan növekszik. Az elmúlt három évben annyi ilyen vihar alakult ki szerte a világon, mint az azt megelőző 13 évben összesen, így nem kizárt, hogy a következő években újabb rekord születik.

Kapcsolódók

Kimaradt?