Őserdőirtás okozza a példátlan szénkibocsátást

Példátlanul nőtt a szénkibocsátás az egyre nagyobb mértékű erdőirtás miatt Délkelet-Ázsiában a Leedsi Egyetem kutatói szerint.

A térségben évente mintegy 3,22 millió hektárnyi erdőt vágtak ki a mezőgazdaság intenzifikálására 2001-2019 között, ami miatt évente több mint 400 millió köbtonna szén került a légkörbe. "Az erdőirtás egyre inkább a magasabban fekvő, meredekebb hegyoldalú térségekbe helyeződik át" - írták a kutatók a Nature Sustainability folyóiratban megjelent tanulmányukban.

"A síkságokon elterülő trópusi erdőket már kivágták a mezőgazdaság számára Délkelet-Ázsiában. A múltban a hegyvidéki erdőket megkímélték, mivel a meredek lejtők és a nagy tengerszint fölötti magasság miatt az erdőirtás bonyolult művelet volt" - mondta Dominick Spacklen professzor, a tanulmány társszerzője.

 Fotó: Pexels | Karolina Grabowska

"Tanulmányunk megmutatja, hogy az erdőirtás áthelyeződött a hegyvidéki térségekbe és az utóbbi tíz évben felgyorsult" - tette hozzá. "Ezekben a hegyvidéki erdőkben páratlanul gazdag a biodiverzitás, és létfontosságúak a széntárolásban, ezért aggasztó, hogy az erőirtás határai egyre magasabbra tolódnak. Elvesztésük nagy csapás a természetre és felgyorsítja a klímaváltozást" - magyarázta.

Délkelet-Ázsiában van a világ trópusi hegyvidéki erdőinek mintegy fele. A térségben évente kivágott 3,22 millió hektárnyi erdő mintegy 31 százalékát a hegyekben irtották ki - derült ki műholdas adatok elemzéséből.

A kutatók kimutatták, hogy miközben a 2000-es években a szénveszteség nagy része a síkságokon végzett erdőirtás követkeménye volt, például Indonéziában, a 2010-es években a hegyvidéki térségekben nőtt jelentősen a szénveszteség, különösen Mianmarban és Laoszban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?