Variációk töltött tojásra

A hagyományos húsvéti eledelek egyike a tojás, ami ráadásul egészséges is, így bátran fogyaszthatjuk. Azonban az egyszerű főtt tojásra hamar rá lehet unni, ráadásul, ha a család férfitagjai locsolkodtak húsvéthétfőn, bizonyára sok tojást kaptak cserébe, így törhetjük a fejünket, hogyan fogyasszuk el a főtt tojásokat. A lehetséges megoldás erre a töltött tojás.

 A töltött tojásban az a legjobb, hogy egyszerű és könnyedén variálható. Az elkészítése is csupán hét lépésből áll.

  1. Főzzük keményre a tojásokat.
  2. Távolítsuk el a tojások héját.
  3. Vágjuk ketté a tojásokat.
  4. Kiskanál segítségével óvatosan szedjük ki a tojássárgáját.
  5. A tojássárgáját néhány hozzávalóval keverjük krémesre.
  6. Fűszerezzük a keveréket.  
  7. Töltsük vissza a krémet a tojásokba és fogyaszthatjuk is.

Hogy milyen töltelék készül végül, azt csak ízlésünk és a konyhánkban található alapanyagok határozzák meg. Nagyszerű maradékmentő ételek készülhetnek így, amelyeket fogyaszthatunk bármelyik napszakban. Most hét receptet mutatunk be, az egyszerűtől egészen a különlegesekig.

Klasszikus töltött tojás

Keverjünk össze majonézt egy evőkanál mustárral, sóval, borssal, adjuk hozzá a tojások sárgáját és készen is van.

Céklás töltött tojás

Az apróra vágott, megfőzött céklát turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, illetve 4 tojás fehérjét is, egy teáskanálnyi mustárt, citromlét, sót, borsot és mindezt összepürésítjük. A krémet beletöltjük a fél tojásokba.

Spenótos töltött tojás

A spenótot megfőzzük, pürésítjük, majd adunk hozzá majonézt, mustárt, fokhagymát, csipetnyi szerecsendiót, sót, borsot és a tojások sárgáját. Ha krémes keveréket kaptunk megtölthetjük a félbevágott főtt tojásokat és fogyaszthatjuk is.

Gombás töltött tojás

Kevés hagymán főzzünk puhára apróra vágott gombát. Ízesítsük sóval, borssal, zöldfűszerekkel. Botmixer segítségével pürésítsük, majd összekeverve a keményre főtt tojások sárgájával és két kanál majonézzel, adagoljuk a tojásokba.  

Sonkás töltött tojás

Apróra vágott metélőhagymát (snidlinget) és sonkát vagy bacon-t keverjünk össze egy kisdoboznyi tejföllel, a tojások sárgájával és sajttal. Fűszerezzük sóval borssal és töltsük vissza a tojásokba.

Fűszeres töltött tojás

A tojások sárgáját keverjük össze majonézzel, egy evőkanál mustárral, sóval, borssal, Cajun fűszerkeverékkel (fokhagymapor, vöröshagymapor, cayenne-bors, őrölt fehér és fekete bors, kakukkfű, oregánó), csípős szósszal, apróra vágott zellerrel és paprikával.

Avokádós töltött tojás

Két kisebb avokádó belsejét keverjünk össze apróra vágott korianderrel, jalapeño paprikával, vöröshagymával és paradicsommal. Adjunk hozzá két fokhagymagerezdet, egy teáskanálnyi köményt, egy evőkanál citromlét és sót, borsot ízlés szerint. Mindezt keverjük össze a keményre főtt tojások sárgájával és a krémet töltsük vissza a tojásokba. 

Címlapfotó: femina.hu

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?