Ezért lesz zöld réteg a főtt tojás sárgáján

A tojás fogyasztása egészséges, húsvét közeledtével pedig még gyakrabban esszük. Ha főztünk már tojást a kelleténél hosszabb ideig, észrevehettünk egy vékony, nem túl gusztusos zöld réteget a tojás sárgája és fehérjéje között. A Today I Found Out utánajárt mi is ez.

Nem kell megijedni, ha ezt a jelenséget tapasztaljuk, nem romlott, se nem génkezelt tojást főztünk meg. A magyarázat szerint a víz vastartalma, illetve a főzési idő okozza a vékony, zöld réteg kialakulását.

A tojásfehérjében kén található, ami a zöld szín forrása. A főzés során hő hatására a fehérjék térszerkezete átalakul (denaturáció), a kénből hidrogén-szulfid lesz. Ez egy gyúlékony, színtelen, kellemetlen szagú gáz, amely nagy mennyiségben mérgező. Szerencsére, a tojásban felszabaduló vegyület mennyiségileg semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár.

A zöld kéreg lényegében akkor keletkezik, amikor a tojássárgájából kivált vas reakcióba lép, a fehérjében egyre beljebb haladó hidrogén-szulfiddal és a tojásfehérje és sárgája határán vas-szulfid jön létre. Ez a szürkés-zöldes anyag színezi el a tojást, tehát minél tovább főzzük, annál több vas-szulfid keletkezik. A jelenség másik oka a víz magas vastartalma, de akkor is bekövetkezhet, ha vasból készült serpenyőben tükörtojást sütünk.

A lényeg, hogy bár nem esztétikus, nem káros az egészségünkre a zöldes-szürkés réteggel rendelkező tojás.

Címlapfotó: todayifoundout.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?