Így tárolja helyesen a tojásokat!

Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja. A hűtőszekrény ajtaja a legmelegebb része a hűtőnek, mivel gyakran nyitogatjuk, így az ott tárolt élelmiszerek idő előtt megromolhatnak.

Vlatka Lake, a Space Station szakértője szerint a legrosszabb hely ahova tehetjük a tojásokat, az a hűtőszekrény ajtója. Az itt tárolt tojások ugyanis hőmérsékletváltozásoknak vannak kitéve, amikor kinyílik, majd becsukódik az ajtó, emiatt gyorsabban megromolhatnak.

Az is vita tárgyát képezi, hogy egyáltalán kell-e a hűtőbe tenni a tojásokat, vagy szobahőmérsékleten, akár a konyhapulton is tárolhatjuk őket.

„Az általánosan elfogadott, hogy jobb a tojásokat a hűtőben tárolni, de semmiképpen sem a speciális tojástartókban, a hűtőszekrény ajtaján” – véli a szakember.

A legmegfelelőbb módja a tojások elhelyezésének, ha az eredeti tárolóban a hűtőszekrény középső polcára tesszük őket. A Brit Tojás Információs Hálózat (The British Egg Information Service) is azt tanácsolja, tartsuk egyenletes hőmérsékleten, lehetőleg az erős szagú ételektől távol a tojásokat.

Dr. Stuart Farrimond A főzés tudománya című könyv szerzője is hasonló véleményen van. Szerinte, ha a hűtő ajtaján tároljuk a tojásokat, az a tojásos ételek minőségét is ronthatja, hiszen az ajtót ért rázkódások destabilizálhatják a fehérjéket. Hozzáteszi, nem mindegy a végeredmény szempontjából, milyen hőmérsékletű tojásokat használunk. Főtt tojást vagy rántottát készíthetünk hűtőből kivett tojásból, de a buggyantott- és tükörtojást, valamint a habcsókot ajánlott szobahőmérsékletű tojásból készíteni.  

Címlapfotó: thedirtylie.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?