Így fessen tojást természetes alapanyagokkal

Húsvét színes tojások nélkül? Szinte elképzelhetetlen. Ha szeretnénk természetes anyagokkal, szintetikus festékek használata nélkül tojást festeni, elég csak körülnézni a konyhánkban. Gyümölcsök és zöldségek segítségével színpompás tojásokat varázsolhatunk. Mutatjuk is, hogyan.

A tojásfestés a tojások megfőzésével, esetleg kifújásával kezdődik. Ha főzzük, tegyünk a vízbe pár kanálnyi ecetet, így tartósabb lesz a színük. A szín erőssége egyébként a színező mennyiségétől, a tojások színétől, illetve az időtől is függ. Ha halvány tojásokat szeretnénk elég egy negyedórát a festékben hagyni, ha viszont intenzív színűeket akár egy éjszakára is a főzetben hagyhatjuk. A természetes színezékek egyszerűen elkészíthetők: az összevágott gyümölcsöket vagy zöldségeket két pohár vízzel húsz percig főzzük.

Bizonyára sokan tudják, hogy vöröshagymahéj-főzettel lehet tojást festeni. Természetes hozzávalók segítségével azonban nemcsak rozsda színű tojásaink lehetnek, hanem a többi szín is könnyedén elérhető.

A sárga különböző árnyalataiban pompázó tojásokat kaphatunk, ha sáfrány-, kurkuma-, sárgarépa esetleg zöld tea főzettel festjük meg a tojásokat, narancssárga lesz, ha paprikát vagy curry-t használunk. Rózsaszín tojásokat kapunk cékla segítségével. Natúr színű, világos barna lesz a húsvéti tojás a hagymahéjtól, vagy éppen a kávétól, fekete teától. A spenót, petrezselyem zöldre színezi a tojásokat, a szeder, a feketeáfonya és a vöröskáposzta miatt pedig a kék árnyalataiban fognak tündökölni. A vörösbortól érdekes kékes-szürkés színű tojásokat kapunk.

Kapcsolódók

Kimaradt?