A Naprendszeren belül még hét helyen lehet élet

A SETI egyik asztronómusa, Seth Shostak úgy gondolja, hogy hét olyan hely létezhet a Naprendszeren belül, ahol mikrobiális életre lelhetnek a jövőben.

Az első természetesen a Mars, ahol az elgondolása szerint 30 méter mélyen érdemes kutatni élet után, ott, ahol az esetlegesen folyékony víz ezt lehetővé teszi. A kutatásra komoly esélyek vannak, miután marsjárónk van a helyszínen, amely további segítséget is kaphat.

A következő potenciális helyszín a Jupiter négy holdjából három, az Europa, a Callisto, valamint a Ganymede – és ezek közül is elsősorban az Europa, mert bár mindhárom említett égitesten találhatók óceánok, ezt a holdat fogják alaposabban vizsgálni a közeljövőben. A negyedik hold, az Io szintén meg lett jelölve az erős vulkanikus tevékenysége miatt.

Következik a Szaturnusz két holdja, a Titán és az Enceladus. Előbbi folyékony tavakat mutat fel, amelyek ugyan nem vízből vannak, hanem metánból és etánból, utóbbi hatalmas gejzírjei miatt még csak a talaj alá sem kellene menni, elég csak mintákat venni a kilövelt anyagból. 

Az utolsó szereplő a Plutó. A kisbolygón szintén feltételezik felszín alatti víz jelenlétét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?