Közel ötezer év után derül fény az egyiptomi halotti maszkok titkára

Hamarosan az egyiptomi halotti maszkokon található, az emberi szem számára elérhetetlen írásokat fejthetnek meg lézeres módszer segítségével.

A fáraókhoz hasonlóan a mai értelemben vett középosztálybeli egyiptomiak is kaptak halotti maszkot, persze szernényebb kivitelezésben. Míg a fáraónak az arany dukált, addig a többi halott használt papiruszból készült halotti maszkot kapott – ezeket a papiruszokat vizsgálják most meg a tartalmukért.

A Berkley Lab kutatói azon dolgoznak, hogy ne kelljen szétszedni a maszkokat, ehelyett röntgensugárral próbálkozzanak. Hasonlóval próbálkoztak már: a kutatásvezető Mike Toth például különböző hullámhosszú fénysugarakkal olyan felfedezéseket tett, mint például Abraham Lincoln ujjlenyomata. A halotti maszk azonban komolyabb kihívást jelent.

Erre lehet megoldás Uwe Bergmann, a Stanford Egyetem fizikus professzorának ötlete, aki szerint ha megtudják, milyen tintát használtak az ősi egyiptomiak, akkor a röntgensugarakkal könnyebben rábukkanhatnak az írásokra. Jelenleg a Berkley Lab részecskegyorsítóját használják fel arra, hogy a megfelelő energiaszintet és technikát megtalálják a maszkok szövegeinek felfedésére.

Címlapi illusztrációnk forrása: Stanford Egyetem

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?