Komoly veszéllyel fenyeget egy grönlandi katonai bázis

Mérgező anyagok szivárognak a hidegháború idején épült, ötven éve betemetett grönlandi titkos katonai támaszponton.

Az egykori amerikai földalatti bázison nukleáris és vegyi anyagokat is tároltak, és csak idő kérdése, mikor szennyezi be a tengert a jégpáncél olvadásával felszínre kerülő veszélyes hulladék.

A NASA kutatói nemrég megdöbbenve tapasztalták, hogy az elhagyatott bázison hatalmas mennyiségű radioaktív hűtőfolyadék, 200 ezer liter dízel üzemanyag, 240 ezer liter szennyvíz és még egy rakás mérgező vegyianyag maradt, ami ráadásul szivárog. A kutatók számításai szerint a sérülékeny jégtábla olyan gyorsan olvad, hogy a mérgező nyagok 2090-ig mindenképpen a környezetbe jutnak.

Nem tisztázott viszont, pontosan kinek a tulajdonát képezi a Camp Century alatt lévő bázis, ki a felelős a környezetszennyezésért és kinek kell állnia a kármentesítés vélhetően tetemes számláját.

Hatszáz rakétával készültek

Az Iceworm (Jégféreg) fedőnevű program az ötvenes években indult, amikor a Pentagon a Szovjetunióhoz minél közelebb akart atomfegyvereket telepíteni. Az eredeti terv az volt, hogy mobil nukleáris rakétakilövő állások hálózatát építik ki a grönlandi jégpáncélba rejtve. A 4 ezer kilométeresre tervezett alagútrendszerbe összesen 600 közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát akartak telepíteni, ami egy atomháború esetén jelentős stratégiai előnyt biztosított volna az Egyesült Államok számára.

A fedősztori szerint egy hagyományos katonai kutatóbázist építettek a jégpáncél felszínén, Camp Century néven. Az alatta lévő alagútrendszert 1959 és 1963 között ásták ki. Kisebb várost építettek fel saját atomreaktorral, boltokkal, kórházzal, fodrászattal és könyvtárral. Még kápolna is volt a "jégalatti városban" - nyilván szintén egy atomháború esetére.

Hamarosan kiderült azonban, hogy a környező gleccserek olyan gyorsan mozognak, hogy pár éven belül betemették volna az alagutakat. Ezért a bázist evakuálták, majd 1966-ban lezárták. Az atomerőmű generátorát elvitték, de egy csomó felszerelést és hulladékot hátrahagytak az alagutakban annak reményében, hogy a hótakaró örökké elfedi a bázist – írja a Népszabadság.

Kimaradt?