Nácit csináltak a trollok a Microsoft mesterséges intelligenciájából

A Microsoft útjára indított mesterséges intelligenciája, Tay nem volt felkészítve a trollokra: a 18-24 éves korosztály igényeire pozícionált program nem sokkal indulása után kényszerpihenőre vonult, miután rasszista és antifeminista üzeneteket kezdett megosztani a világhálón.

Redmondban úgy gondolták, eljött az ideje, hogy a robotok jobban megértsék az emberi beszélgetéseket, ezért Twitter, GroupMe és Kik fiókot nyitottak, Tay pedig csevegni kezdett, akárcsak egy amerikai tinédzserbe oltott, negyvenes évei végén járó kiégett amerikai komikus. Ez nem véletlen, a Microsoft részéről három csapat dolgozott rajta, a technológiai, a kutatói és a Bing fejlesztői, munkájukat pedig improvizációs humoristák segítették.


A  kísérlet felkeltette a vicces kedvű netezők érdeklődését is, néhány óra alatt mindenféle hülyeséget megtanítottak neki. Eleinte csak arra kérték, hogy ismételje meg az üzeneteket, de idővel önállóan is képessé vált arra, hogy Hitlert éltesse, a feministákat küldje el a pokolba, vagy hogy azt mondja, gyűlöli az összes embert.

Ekkor küldték el pihenni Tay-t, aki a Microsoft ígérete szerint némi finomhangolás után hamarosan visszatér – írja az ITcafé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?