Mikor érett a görögdinnye? Tippek a tökéletes gyümölcs kiválasztásához

Ha nyár van, akkor nem maradhat ki a görögdinnye, amelynek már a megvásárlása is izgalmas és próbára tesz minket, hiszen a több száz kilós dinnyehalomban kell megtalálnunk a megfelelő ízű gyümölcsöt. A magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleményében összegyűjtötte azokat a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni a dinnyevásárlás során, ezt kiegészítve tippekkel segítünk a tökéletes gyümölcs megtalálásában.  

Sajátos rítusa a nyárnak a dinnyék paskolása és kopogtatása, hiszen a megfelelő gyümölcs kiválasztása nagy figyelmet, tapasztalatot igényel, ám nem biztos, hogy ez a módszer a legcélravezetőbb. 

A görögdinnye érettségének a megállapítása valóban szakértelmet igényel, de leginkább a dinnyetermelőtől. Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el a betakarítás időpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye, vagy még szüksége van egy kicsi hízlalásra. Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan az ún. biológiai érettség állapotában fogyasztjuk, az érettség szintjére kóstolás nélkül is lehet következtetni bizonyos jelekből.

Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen ha az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, így a kocsány kezd száradni, barnulni. Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.

A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez az információ leginkább a dinnyeszezon végén hasznos, amikor már arra is ügyelnünk kell, hogy kiszűrjük a túlérett, belül löttyedt dinnyéket.

A görögdinnye több mint 90 százaléka víz, ezért a gyümölcsnek nehéznek kell lennie: minél nehezebb, annál lédúsabb és édesebb. 

Ha a dinnyén karcolásokat vélünk felfedezni, nem kell aggódnunk, nem hibás a gyümölcs, ez csupán a dinnyeszedők munkáját segíti. Viszont ha a dinnye bibepontjánál nedvesség nyomai láthatók, azt jelzi, hogy a gyümölcs romlásnak indult. 

A jó görögdinnye megvásárlása a szerencsén is múlik, de az sem baj, ha van egy megbízható zöldségesünk, aki tudja, kitől kell hozni az árut ahhoz, hogy a vevők elégedettek legyenek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?