Táplálékallergia: milyen a hazai helyzet?

A szakirodalmi adatoknak megfelelően, hazánkban az első allergiás hullám (szénanátha, allergiás asztma) okozta megbetegedések dominálnak, az élelmiszer-allergiások száma jelentősen kevesebb. Pontos számadattal nem tudunk szolgálni, mert jelentős különbség van a hozzáértő, kompetens szakember által felállított pontos táplálékallergia diagnózisa és a szülők által allergiásnak titulált gyerekek és egyének száma között.

Mivel a táplálékallergiák nagy része gyermekeket, tinédzsereket, fiatal felnőtteket érint elsősorban, kevesen szánják rá magukat a pontos kivizsgálásra, inkább megérzésekre alapozva öndiagnosztizálnak. Fontos lenne megérteni, hogy a táplálékallergiák döntő többsége allergológiai sürgősség, hirtelen fellépő tünetekkel: szájfeldagadással, akár egész testet érintő csalánkiütéssel, hányással, hasmenéssel, súlyosabb esetben eszméletvesztéssel járhat az érintett élelmiszer fogyasztását követően.

Ezzel szemben jellemző a gyermek visszatérő csalánkiütéses esetei hátterében élelmiszer-allergiát keresni, feleslegesen és helytelenül diétáztatni a különböző élelmiszercsoportokra.Tapasztalatom szerint a szülők nehezen fogadják el a szakértői véleményt ebben a kérdésben. Felgyorsult világunkban az egészségtelen táplálkozás, a túlzott mennyiségű ízfokozó, szintetikus- és adalékanyag fogyasztás valóban rányomja bélyegét az egészségre, sok esetben okozva csalánkiütést vagy más, élelmiszer-allergiát utánzó bőrtünetet. Ezek viszont nem konkrét élelmiszer-allergiák, hanem a szervezet adalékanyagokra adott adverz reakciója. Nagy a zavar a tejprotein allergia és a tejcukor bontási enzimzavar következtében fellépő laktózintolerancia kérdéskörében is.

Az sem segít a táplálékallergiák tiszta diagnózisában, hogy vérből elvégezhető alimentáris, élelmiszereket vizsgáló panelek laboratóriumokban szakorvosi küldőpapír nélkül elvégezhetőek. Sokan rosszul, hibásan választanak panelt panaszaik tisztázására, ezáltal értelmezhetetlenné teszik a kapott eredményeket. Felnőtt páciensek körében gyakoribb jelenség IgG típusú, allergiásnak mondott panelek elvégzése, rengeteg pozitív eredménnyel, mivel azok csupán annyit igazolnak, hogy az adott személy már fogyasztott az adott élelmiszerből, de szakértői szemmel semmiképp nem igazolnak allergiát.

Fontos az évenkénti ellenőrzés

Sok gyermek esetében megállapításra kerül az élelmiszer-allergia, a szakorvos diétát javasol, de megszakad valahol az orvos–beteg kapcsolat. Az elviekben kinőhető allergia többet nem lesz követve, például az 1 éves korban tejprotein diétára javasolt beteg 5 évesen sem fogyaszt semmiféle tejterméket, mert újabb felmérés hiányában a szülő megmarad a biztonságos óvásnál, ez azonban hiányállapotok kialakulását eredményezheti. A táplálékallergiás gyermek évenkénti újraértékelése azért ajánlott, mert ekkor vizsgálható, hogy még fennáll-e az adott típusú allergia, illetve kiszűri az esetleges előző téves diagnózisokat.

Más részről, az egészségügyi oldal is több sebből vérzik: kevés a jól képzett szakember, a szolgáltatás minősége relatív. A helyesen diagnosztizált páciensek kicsúsznak a szociális háló rácsain, minimális a családok támogatása, támogatottsága. A táplálékallergiás gyermek nem tud részt venni az óvodai vagy iskolai étkezéseken, mert a közintézmények a legtöbb helyen nem biztosítanak megfelelő minőségű „mentes” táplálékot. Általában a gyermek élelmezését a szülő kell megoldja.

Tévesen kezelik kalcium-injekcióval az allergiát 

Akut probléma esetén az életmentő adrenalin tartalmú autoinjektor felírását nem támogatja a társadalombiztosító. Beszerzése időről időre nehézségekbe ütközik (jelenleg kapható), de a rövid lejárati ideje miatt sokan nem is váltják ki a receptet. Szintén probléma, hogy gyakorlatilag nem szakorvosirecept-köteles, így aki akar, az hozzá tud jutni, viszont akinek nem allergológus írja fel, nem biztos, hogy helyesen diagnosztizált vagy nem tudja, hogyan kell helyesen használni. Sok beteg (és sajnos sok helyen orvos) számára akut allergia kezelése kalcium adagolása formájában történik. Ez egy olyan téves hungarikum, melyet az evidenciákon alapuló medicina korában, az információ helyes terjesztése révén, reméljük sikerül kiűzni a köztudatból.

Országunkban is elérhetőek olyan molekuláris allergológiai eszközök, amelyek segítségével nagy pontossággal meghatározható a táplálékallergiák ténye és fajtája, valamint előrevetíthetőek a lehetséges következmények. A nagy precizitású panelek kiértékelése komplex feladat, ezt ilyen irányú képesítéssel rendelkező allergológus szakorvosnak ajánlott végezni.

Természetesen ez az éremnek csupán egyik oldala. Az internetes világ nyújtotta gyors információ terjedéssel az táplálékallergiákban valóban érintettek, jobban tájékozottak, könnyebbé vált a mentes élelmiszerek beszerzése, talán a világ is kicsit nyitottabbá vált ezen probléma befogadására. Az Allergológiai Világszervezet azért szervez évről évre különböző témájú felvilágosító kampányokat, mert világunk állandó változásban van, s ha újfajta megbetegedések ütik fel a fejüket, újszerű megközelítésre lehet szükség. A lehetőség adott.

Szerző: Albert Kinga, allergológus, Sepsiszentgyörgy, Albert Optimun Medicals, www.optimun.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?