Táplálékallergia: allergiás újhullám söpör át a világon?

Az élelmiszer-allergia egy jelentős, folyamatosan alakulásban lévő közegészségügyi probléma, amely az utóbbi 15-20 évben az allergiás menetelés második hullámaként alakult ki.

Egyelőre nem világos, hogy a jelenség miért késett meg évtizedeket az allergiás asztma és szénanátha, vagyis a1960-as évektől rohamosan terjedő első hullámnak számító különböző légzőszervi allergiák mögött. A XXI. századra bizonyossá vált, hogy az első hullám leginkább az elnyugatiasodott országokat érinti, tanulmányok sora bizonyította, hogy Ausztrália lakosságának közel fele felső légúti allergiában szenved, a lakosság negyedénél pedig ebből kifolyólag alsó légúti érintettség alakult ki. A lakosság ezen része képezte az első allergiás generációt, köreikben – habár ismert fogalom volt a táplálékallergiák témaköre – az érintettek aránya lényegesen elmaradt az asztmás és szénanáthás betegek napról napra drasztikusan emelkedő száma mögött.

A múlt századi élelmiszer-allergiások jellemzően kinőtték a problémáikat, az életkor előrehaladásával mérséklődtek a tünetek, tolerancia alakult ki. A kutatók szerint a nagyarányú légúti szennyeződésnek, a megváltozott táplálkozási szokásainknak, a modern életkörülményeknek köszönhetően az első generáció leszármazottaiban ez a tolerancia kialakulási folyamat már nem így játszódik le. Sokkal nagyobb számú, több fajta és tartósabb élelmiszer-allergia alakul ki.

Mindezek fényében, az allergiás megbetegedések második hulláma az utóbbi 10 évben került a figyelem középpontjába, leginkább azokat az országokat érintve, ahol a légúti allergiás megbetegedések napjainkban is vezető krónikus megbetegedésként vannak nyilvántartva (Ausztrália, Anglia és Amerikai Egyesült Államok). A lassabban fejlődő országokat a közelmúltban az első hullám megléte és gyors haladása jellemezte, a kutatók szerint viszont a gyors, nyugatias, modern életstílus következményeként a második hullám sem várat sokat magára, hamarosan újrarajzolva világunk allergiás térképét.

Az Allergológiai Világszervezet (WAO – Wold Allergy Organisation) évente megszervezi a World Allergy Week vagyis az Allergológiai Világhetet, amelyen keresztül globális egészségügyi problémákra szeretnék felhívni a figyelmet. Az idén kiemelt fontosságú a növekvő egészségügyi, társadalmi és financiális következményekkel járó táplálékallergiák témaköre. A témát népszerűsítő kampányhoz világszerte csatlakoznak szakemberek, akik szakmai elhivatottságuk révén szeretnének hozzájárulni a helyes információ terjedéséhez.

Szerző: Albert Kinga, allergológus, Sepsiszentgyörgy, Albert Optimun Medicals, www.optimun.ro 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?