Néhány gondolat az atópiás dermatitiszről

Mit jelent az atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma)? Az atópiás dermatitisz krónikusan fennálló bőrgyulladás, amely bőrszárazsággal, gyulladással, intenzív viszketéssel és gyakori fellángolásokkal jár együtt.

A fizikai és emocionális stressz provokálja a folyamatot, az 5 év alatti gyermekek 10-15 százaléka érintett. Az előfordulási gyakoriság országonként változó. A betegség az életminőséget nagymértékben befolyásolja, az esztétikai problémák következtében beilleszkedési zavarokat, pszichés megterhelést jelent a betegek számára.

Mit jelent az atópiás alkat?

Az atópiás dermatitisz öröklött hajlamon (ún. atópiás alkat) alapuló bőrbetegség, mely leggyakrabban csecsemő vagy kisgyermekkorban jelentkezik. Az atópiás alkat alatt azt értjük, hogy a szervezet védekező rendszerének labilitása következtében a beteg viszketéssel, bőrgyulladással reagál a különböző külső ingerekre. Az immunrendszer bizonyos esetekben kórosan túlműködik – allergiás hajlam – más esetekben nem reagál elég gyorsan és hatékonyan. Ez a magyarázata az atópiásoknál gyakori másodlagos bőrfertőzéseknek.

Az atópiás alkat önmagában nem betegség, de megnyilvánulhat ún. atópiás betegségek formájában. Ilyenek az atópiás dermatitisz, bizonyos légúti betegségek (krónikus hörghurut, tüdőasztma). Az atópiás betegségek egymással társultan is előfordulhatnak.

Hogyan öröklődik a betegség? Milyen kiváltó tényezők ismertek?

Az immunrendszer rendkívül összetett, öröklődése is igen bonyolult, ezért előfordulhat, hogy az atópiás gyermek családjában nincs más ismert atópiás beteg, de a szülőknél, nagyszülőknél gyakran találunk allergiás betegségeket (szénanátha, tüdőasztma, fém- vagy vegyszerérzékenység okozta bőrgyulladás).

Az atópiás betegségeket az öröklött hajlamon kívül számos környezeti tényező is lényegesen befolyásolja. Erős allergizáló tulajdonságú anyagokkal szemben (pl. tehéntej, tojásfehérje) már csecsemőkorban is kifejlődhet túlérzékenység, ezért ezeket célszerű kerülni a gyermek legalább egyéves koráig. Fertőző betegségek, tartósan száraz levegő, levegőszennyezettség, a passzív dohányzás, elhúzódó vagy súlyos stressz idézhetik elő a betegség tüneteit.

Melyek a betegség életkori sajátosságai?

Az atópiás dermatitisz bőrtünetei az életkorral változnak, ennek alapján három fő formát különíthetünk el: a csecsemőkori, a kisded ill. kisgyermekkori, valamint az ifjúkori formát. A bőrszárazság és a viszketés állandó tünete a betegségnek.

Az atópiás csecsemőn elsősorban az arcon, majd a törzsön jelennek meg a vörös, viszkető, hámló foltok, de nem ritka a nedvedző pontocskákból összefolyó bőrkiütés sem az arcon, melyet régen tévesen anyatejkiütésnek neveztek (egészséges anya teje ugyanis nem okoz semmiféle bőrpanaszt csecsemőjének). Gyakran láthatunk a hajas fejbőrön száraz, hámló, néha sárgás felrakódást, melyet a népnyelv koszmónak is hív.

Kisdedkortól a tünetek egyre inkább a hajlatokban, típusosan a térd- és könyökhajlatban, nyakon jelennek meg, de az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori tünet.

A tünetek fokozatosan mennek át az ifjúkori formába, ahol az idült hajlati bőrgyulladás mellett a tenyerek, talpak érintettsége, valamint a végtagokon látható, erősen viszkető, vörös csomócskák a jellemző tünetek.

A gyermek ekcéma terápiája összetett, az orvos–szülő–gyermek jó együttműködése nélkülözhetetlen az eredményes kezeléshez.

Mi a teendő, ha atópiás dermatitiszre utaló jeleket találunk a gyermekünkön?

Allergológus szakorvos segítségével kivizsgálható az allergiás háttér. Az esetek nagyjából felénél kimutathatunk étel vagy környezeti allergént, mint kiváltó-fenntartó okot. Amennyiben ez beigazolódik, a megfelelő, célzott kezeléssel és megelőző intézkedésekkel jelentős javulás várható. Akkor lehet igazán sikeres a kezelés, ha pontosan tudjuk, hogy mivel állunk szemben.

Néhány mítoszromboló gondolat az atópiás bőrű gyermekek mindennapjaihoz

Kifejezetten javasolt a mindennapi fürdetés, nem túl meleg vízben, 15 perc. Lehet a fürdővízhez adni bőrpuhító készítményeket, fürdés után gyengéd víz leitatás és utána teljes testet érintő, atópiás bőrre való testápolóval való krémezés javasolt.  A minden este fürdetett és gyógyszermentes, testápolóval krémezett atópiás dermatitiszes babák, gyermekek nyugodtabban alszanak és kevesebb a fertőzésés bőr komplikáció.

Gyakori hiba, hogy a szülő csak addig keni a gyermeket, amíg csúnya a bőre és csak ott, ahol elváltozást lát. A mindennapos rutinba beépített testápolás hosszabb távon megelőzi a probléma kiújulását.

Szerző: Albert Kinga, allergológus, Sepsiszentgyörgy, Albert Optimun Medicals, www.optimun.ro

Kapcsolódók

Kimaradt?