Ezeken az erdélyi településeken lesz ingyen wifi

Kolozsvár egyike az Európai Bizottság által meghirdetett WiFi4EU program első kiírása nyerteseinek - közölte Emil Boc polgármester a Facebookon. További 223 romániai településen lesz ingyen wifi az uniós támogatásnak köszönhetően.

Az egész Európai Unió területéről beérkező pályázatokat az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynöksége (INEA) bírálta el, amely az Európai Bizottság WiFi4EU programjának gyakorlatba ültetéséért felelős hatóság.

 

Emil Boc szerint Kolozsvár 15 000 eurós európai támogatást kap arra, hogy nyílt wifi-hozzáférést biztosítson a város lakói és a turisták számára a köztereken. A városháza a támogatásból harminc hot-spotot hoz létre a város legforgalmasabb részein, a tömegközlekedési eszközökön utazók pedig szintén ingyenesen internetezhetnek. Az új, Mercedes autóbuszokon ugyanakkor telefonokat, tableteket is lehet tölteni USB-bemeneten.

A WiFi4EU programban első körben részt vevő 2800 várost összesen 42 millió euróval támogatja az Európai Unió. Romániából 224 települést nyert el támogatást. A nagyobb erdélyi városok közül Kolozsvár mellett többek között Brassó, Arad, Zilah, Sepsiszentgyörgy. A nyertes települések közt székelyföldi községek is vannak: többek között Csíkszentmihály, Csíkmadaras, Csíkszentsimon, Gyergyóremete, Korond, Zabola.

Aradon már 30 ponton van Wi-Fi, és további 40-en lesz

Arad 15 ezer eurót fordíthat a köztéri vezeték nélküli internethálózat bővítésére. A városháza közleménye szerint a megyeszékhelyen 40 hot spots helyet alakítanak ki parkokban, játszótereken, sétatereken, valamint a középületek környékén.

2013-ban Arad egy Orosházával lebonyolított magyar–román határon átívelő pályázat révén már 30 Wi-Fi pontot hozott létre, a 307 ezer összértékű projekt 85%-át az Európai Unió támogatta, a mostani program révén gyakorlatilag az egész várost lefedik ingyenes vezeték nélküli internettel.

A szépséghibája csak az a dolognak, hogy a legtöbb helyen nem működik a már meglévő aradhotspots.ro szolgáltatás, vagy ha sikerül is csatlakozni a hálózatra laptoppal, táblagéppel, vagy okostelefonnal, élvezhetetlen a böngészés, mert olyan lassú az adatátviteli sebesség. Az új Wi-Fi pontokon remélhetőleg jobb lesz.

A teljes lista itt tanulmányozható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?