Több ezer EU-s település pályázhat ingyen WiFi-re

A WiFi4EU programban regisztrált helyi hatóságok május 15-től a lakosság által elérhető ingyenes WiFi hálózatok kiépítésére pályázhatnak az Európai Uniónál - jelentette be kedden az Országos Távközlési Hatóság (ANCOM).

Az Európai Bizottság által indított WiFi4EU programban a helyi hatóságok 15 000 euró értékű jegyeket kaphatnak, amelyből nyilvános helyeken (parkok, terek, múzeumok, könyvtárak) ingyenesen elérhető WiFi hálózatot építhetnek ki.

A jegyekre 2020 végéig öt kampányban lehet pályázni.
Az idézett forrás szerint a helyi hatóságoknak legkevesebb három évig kell működtetniük a kiépített rendszert. Az érdeklődőknek előbb regisztrálniuk kell WiFi4EU.eu honlapon. A portált március 20-án hozták létre, és már 17 000 önkormányzat regisztrált. A hatóságokat a regisztráció sorrendjében szolgálják ki. A karbantartási költségek a helyieket terhelik.

Az unió költségvetéséből 2020 végégig 120 millió eurót különítettek el, ebből mintegy 8 000 településen lehet kiépíteni a hálózatot.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint a program hozzájárul az unió azon célkitűzésének teljesítéséhez, hogy 2020 végére minden település központjában ingyenesen hozzáférhető internetkapcsolat álljon rendelkezésre. 

Kapcsolódók

Kimaradt?