Itt megnézheti, hogy számíthat-e ingyenes internetre a településén

Már több mint tízezer romániai település regisztrált a wifi4eu.eu portálon, hogy uniós támogatással ingyenes wifi-hotspotokat létesítsen a közterületein – számolt be pénteken az Európai Bizottság bukaresti képviselete.

A WiFi4EU program keretében az EU 15 ezer euró értékű utalványt ad egy-egy önkormányzatnak, hogy a közösségi élet színterein (pl. könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken) internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke korábban bejelentette: a kezdeményezés célja, hogy „2020-ra Európa minden szegletében legyen ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein”.

A települések a WiFi4EU-utalvánnyal wifi-berendezéseket vásárolhatnak, és wifi-hozzáférési pontokat hozhatnak létre az általuk választott közterületeken. A hálózat karbantartásának költségei az önkormányzatot terhelik.

Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt az uniós tagállamok, Norvégia és Izland mintegy 8000 településének erre a célra. A kedvezményezett önkormányzatokat a pályázatok beérkezésének sorrendjében választják ki, ügyelve arra, hogy az EU valamennyi régiójába jusson a támogatásból.

Itt megyékre bontva megnézheti azoknak a romániai településeknek a listáját, amelyek ingyenes wifi-hotspotokat létesítenének az uniós pénzből.

Kapcsolódók

Kimaradt?