Hamarosan pályázhatnak az európai települések az ingyenes Wi-Fi-hotspotokra

Elindította a WiFi4EU portált az Európai Bizottság, amelyen az európai települések regisztrálhatják adataikat. Május közepén ugyanis közzéteszik az első pályázati felhívást az ingyenes WiFi4EU-hotspotok kiépítésére fordítható uniós finanszírozás odaítélése céljából.

Az EU a WiFi4EU program keretében 15 ezer euró értékű utalványt ad egy-egy önkormányzatnak, hogy a közösségi élet színterein (például könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken) internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni. Ahogy azt Jean-Claude Juncker elnök bejelentette, a WiFi4EU kezdeményezés célja, hogy „2020-ra Európa minden szegletében legyen ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein”.

A települések a WiFi4EU-utalvánnyal wifi-berendezéseket vásárolhatnak, és wifi-hozzáférési pontokat hozhatnak létre az általuk választott közterületeken. A hálózat karbantartásának költségei az önkormányzatot terhelik.

Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt az uniós tagállamok, Norvégia és Izland mintegy 8000 településének, hogy ingyenes és nyilvános wifi-szolgáltatásokat biztosító berendezéseket szerezzenek be.

A települések 2018. március 20-tól regisztrálhatnak a www.WiFi4EU.eu portálon. Az első felhívást 2018 május közepén teszik közzé. A regisztrált települések ezután pályázhatnak az első ezer utalványra (amelyek értéke egyenként 15 ezer euró). A kedvezményezetteket a pályázatok beérkezésének sorrendjében választják ki. A Bizottság megnevezi azt az ezer települést, amely a kiegyensúlyozott földrajzi lefedettség elvét is figyelembe véve az első pályázati felhívás keretében finanszírozásban fog részesülni. Mindegyik részt vevő országban legalább 15 település kap utalványt. A következő két évben további négy pályázati felhívást hirdetnek meg a WiFi4EU kezdeményezés keretében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?