Kritizálta az ENSZ a Facebookot

Terrorizmusdefiníciójának szűkítésére sürgette a Facebookot egy ENSZ-jelentéstevő, aki szerint a közösségi oldal olyan tág értelmű meghatározással rendelkezik e fogalmat illetően, hogy az a törvényes ellenzéki csoportosulások és elégedetlen hangok elhallgattatására törekvő kormányok kezére játszhat.

Fionnuala Ní Aoláin, az ENSZ-nek az emberi jogok védelméről a terrorellenes harccal összefüggésben beszámoló jelentéstevője levélben sürgette Mark Zuckerberget, a Facebook elnök-vezérigazgatóját, hogy változtassanak a szabályaikon, az ír jogász szerint ugyanis a Facebook olyan meghatározást használ, amely terroristának minősít bármilyen olyan nem állami csoportot, amely erőszakhoz folyamodik céljai elérése érdekében.

Ní Aoláin szerint egy ennyire általános és homályos fogalom használata a Facebook felhasználási szabályzatában hátrányos megkülönböztetéssel járhat, ok nélküli cenzúrához vagy a Facebook szolgáltatásainak önkényes megtagadásához vezethet. "Egy ilyen széles körű definíció használata különösen aggasztó, tekintve, hogy számos kormány próbálja terrorizmusnak bélyegezni a másként való gondolkodás és az ellenállás számos formáját (legyen békés vagy erőszakos)" – vélekedett Ní Aoláin.

A Facebook szabályzata viszont nem veszi figyelembe azokat a lázadó fegyveres csoportokat, amelyek tiszteletben tartják a nemzetközi humanitárius jogot – jegyzi meg az ENSZ-jelentéstevő. Bár erre vonatkozóan Ní Aoláin nem említ példát, a Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy az olyan, fegyveres ellenzékkel szembesülő kormányok, mint a szíriai, gyakran címkézik terroristának az ellenzékieket, még akkor is, ha ezzel nem feltétlenül értenek egyet más országok.

Az ENSZ-jelentéstevő, bár elismerte, hogy "a Facebook fontos szerepet játszik az online terrorista tevékenység ellensúlyozásában", hangsúlyozta: ettől függetlenül nem szabad, hogy a közösségi oldal indokolatlanul beavatkozzon felhasználói emberi jogainak körébe, és biztosítania kell a rossz döntések megtámadásának módját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?