banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Azonnal el kell tüntetnie a terrorpropagandát a közösségi oldalaknak

Az Európai Bizottság szerint lényegesen gyorsabbá kell tenni az online terrorpropaganda eltávolítását, a feltöltésük után legfeljebb egy-két órán belül törölni kellene ezeket a tartalmakat az internetről - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz uniós belügyi biztos.

Az Európai Bizottság hat tagja internetes nagyvállalatok, például a Facebook, a YouTube és a Twitter képviselőivel tárgyalt Brüsszelben, hogy felmérjék az illegális tartalmak, például a gyűlöletkeltő bejegyzések és a terrorpropaganda terjedésének megakadályozása terén elért eddigi eredményeket. A találkozón Avramopulosz arról számolt be, hogy az Európai Unióban tavaly elkövetett terrortámadások többségében az interneten toborozták a merénylőket, illetve online tervezték meg a támadást.

Az uniós biztos az érintett cégek, például a közösségi oldalak felelősségét hangsúlyozta, s felszólította őket, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a terrorpropaganda feltartóztatása érdekében.

"Azonnali eredményeket akarunk látni. A harctér nem csak Szíriában vagy Irakban van" - fogalmazott. A brüsszeli testület ugyanakkor kiemelte, hogy az online platformok az utóbbi években jelentősen megerősítették az illegális tartalmak mihamarabbi törlését célzó erőfeszítéseiket, de még mindig bejegyzések százezrei várnak eltávolításra. Ezek minél tovább elérhetőek, annál több emberhez tudnak eljutni - mutattak rá.

Az ülést követően Julian King biztonsági unióért felelős biztos rámutatott, hogy a közelmúltban számos terrorcselekményt ezen illegális tartalmak inspirálhattak. Elengedhetetlen a hatékonyabb fellépés, "ha lehetséges, akkor önkéntes alapon, szükség esetén azonban további szabályokat fognak elfogadni". Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős tagja ezzel kapcsolatban leszögezte: "ha az online platformok nem cselekszenek proaktívan, akkor majd a törvényhozók fognak".

Kapcsolódók

Kimaradt?