Zöld utat kapott Bukarestből Bethlen Gábor szobrának felállítása Gyulafehérváron

Csütörtökön a Kulturális Minisztériumhoz tartozó Köztéri műemlékek bizottsága (Comisia Națională a Monumentelor de For Public) rábólintott arra a beadványra, amely Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrának felállítását kérte Gyulafehérvár egyik központ részén.

Fotó: alba24.ro

Az önkormányzat és a református egyházkerület izgatottan várta a döntést, hiszen az említett bizottságnak fontos kérdésben kellett döntenie, amely akár meg is vétózhatta volna a tervet. Azt kellett ugyanis kivizsgálniuk, hogy a szobor művészeti szempontból beleillik-e a vár környezetébe, illetve a kiválasztott hely engedélyezett-e. A gyulafehérvári vár Giovano Morando Visconti tervei alapján épült 1714–1735 között.

Gudor Kund Botond református esperestől megtudtuk: eddig minden érintett intézmény megadta jóváhagyást, az engedélyeztetési folyamat zökkenőmentesen halad, még egy utolsó igenre várnak a megyei környezetvédelmi ügynökségtől, amelynek pozitív döntése szinte biztosra vehető. Legfeljebb két héten belül megérkezik a válasz és ezzel teljes lesz az az ügyiratcsomag, amellyel kiállítható az építkezési engedély. 

A gyulafehérvári vár | Fotó: Varró Zoltán

Mivel az ügy akadálymentesen haladt, a nagyváradi Deák Árpád szobrászművész már elkezdte önteni a szobrot – tudtuk meg Gudor Botond esperestől. A szoboravatót május 21-én tartanák, a Bethlen Gábor által 400 éve alapított kollégium megemlékező ünnepségén. A szobrot az egykori iskola illetve az 1918. december 1. Egyetem szomszédságában lévő körforgalomnál helyezik el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?