Erdély fejedelmére emlékeztek Marosvásárhelyen

Alig 12 évesen veszítette el a szüleit, majd el kellett költöznie a marosillyei szülő házból, hogy Szárhegyen nagybátyjánál megpróbálják paraszti sorba alacsonyítani, elhanyagolva neveltetését – ismertette dr. Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatója Bethlen Gábor gyerekkorát a csütörtöki megemlékezésen, Marosvásárhelyen, a Maros Mezőségi Egyesület szervezésében.

A történész elmondta, a fejedelem egész életét meghatározták a keserű gyermekkori élmények. Megtanult élni a szűkös lehetőségekkel, és megbecsülte mindazt, amit önerőből elért. Bethlen Gábor ugyanis tudatos tevékenységének eredményeként lett fejedelem, nem örökölte azt, vagy nem rátestálták. Már 13 évesen megpróbálta saját kezébe venni az életét, első levelében is erről ír – mutatott rá Tamási Zsolt.

A megemlékezést abból az alkalomból szervezték Szabó László felsővárosi református lelkipásztor kezdeményezésére, hogy április 29-én lesz 400 éve annak, hogy Bethlen Gábor szabad királyi város rangot adományozott Marosvásárhelynek. Az eseményen részt vettek a Református Kollégium, a Művészeti Líceum és a 7-es számú Általános Iskola tanulói, a torboszlói hagyományőrző huszárok, valamint jelen volt Soós Zoltán polgármesterjelölt, Flender Gyöngyvér, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja, Jakab István Maros-mezőségi esperes. Fellépett a Te Deum kórus, Domahidi Kata, aki Bethlen Gábor kedvenc, Szól a kakas már című dalát énekelte el.

Az esemény láttán többen megálltak a járókelők közül és csatlakoztak a megemlékezőkhöz. A helyszín is szokatlan volt, hiszen a Művészeti Líceummal átelleni, az egykori Szentgyörgy és Petőfi utcák találkozásában levő kis zöldövezet adott helyet a megemlékezésnek.

Szabó László elmondta, az ünnepségre elhozta Déváról a Bethlen-zászlót, amelyet Böjte Csaba adott át neki. Jakab István esperes igét hirdetett, majd Bethlenről szólva azt emelte ki, hogy a fejedelem az élő Istenben bízva hittel kormányozta Erdélyt és sikerült felvirágoztatnia, létrehozva Európa egyik legfejlettebb régióját. 

Flender Gyöngyvér konzul a Bethlen Gábor-korabeli és a mai politikai helyzet között vont párhuzamot. Ahogy fogalmazott, fontos, hogy a Bethleni útra lépve kiálljunk jogainkért és hallassuk hangunkat.

Kapcsolódók

Kimaradt?