Tessék választani: milyen legyen a Bethlen Gábor szobor Marosvásárhelyen?

Nyolc alkotás érkezett a Marosvásárhelyen meghirdetett Bethlen Gábor szoborpályázatra – közölte pénteken a szoborállítást kezdeményező Soós Zoltán.

A beérkezett pályaműveket a marosvásárhelyi magyar polgármesterjelölt Facebook-oldalán lehet megtekinteni. Az ezen alkotásokra érkezett Facebook-lájkok száma 1/3 arányban számít a leendő szobor kiválasztásában a szakbizottság véleménye mellett.

Íme a 8 tervezet:

A nyilvános szavazás április 27-én zárul, amit a szakbizottság döntése követ. Eredményhirdetés április 29-én lesz, napra pontosan 400 évre rá, hogy Bethlen Gábor szabad királyi városi rangra emelte Marosvásárhelyt.

Soós Zoltán polgármesterjelölt, a beérkezett makettek láttán úgy véli  „a pályázóknak sikerült Bethlen Gábor fejedelemnek méltó emléket állító, tartalmában és esztétikailag igényes köztéri szobrokat alkotni.” Ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy „ a nyertes pályázónak vállalnia kell, hogy legkésőbb 2016 október végéig, a műalkotást átadásra készen, haladéktalanul elkészíti.”

A szobor tervezett helyszíne, a marosvásárhelyi Rózsák tere.

Annak, aki a pályázat lezárta előtt alkotását elküldte, de a szállítás időtartama miatt még nem érkezett célba, a pályáztató április 22-ig meghosszabbította a leadási határidőt. Ez, a legkésőbb április 14-ig postázókra érvényes.

Marosvásárhely idén ünnepli 400. évfordulóját annak, hogy Bethlen Gábor fejedelem szabad királyi várossá nyilvánította és az addigi Székelyvásárhely a Marosvásárhely nevet kapta. Soós Zoltán, mint a helyi önkormányzat RMDSZ-es képviselője és a marosvásárhelyi magyar közösség polgármesterjelöltje erre az alkalomra kezdeményezte a Bethlen Gábor-szobor felállítását.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?