banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Koszorúzással és díjátadóval emlékeznek a forradalom hőseire Marosvásárhelyen

Az RMDSZ Maros megyei és marosvásárhelyi szervezeteinek kezdeményezésére szervezett ünnepség a Béke, egyetértés, szabadság címet viseli.

A székely vértanúk emlékműve Marosvásárhelyen | Fotó: WikipediaA szervezők szerint az ünnepséggel méltó módon akarnak emlékezni az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire, a magyar nemzet szabadságszeretetére, szabadság utáni vágyára.

A székely vértanúk emlékművénél 16 órakor kezdődő ünnepségen beszédet mond Oláh Dénes római katolikus főesperes, Nagy Zsigmond, Maros Megye alprefektusa, Mile Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja. Ezt követően Tollas Gábor, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának színművésze elszavalja Vörösmarty Mihály A vén cigány című versét. A beszédek sorát Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselője, Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere valamint Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke folytatja. A Marosvásárhelyi Válogatott Vegyeskar Kodály Zoltán-műveket, Petőfi-, Berzsenyi- és Vörösmarty-költeményeket ad elő, végül felhangzik a magyar és a székely himnusz.

A megemlékezés a Kultúrpalotában folytatódik a Könyv és gyertya-díjátadó ünnepséggel este 19 órától. A gálán olyan Maros megyei személyeket tüntetnek ki, akik életük, munkásságuk során kiemelkedő módon segítették a magyar közösséget. A kitüntetést az 1990. február 10-i, a kisebbségi jogok védelméért meghirdetett könyves-gyertyás néma tüntetés emlékére hozta létre az RMDSZ Maros megyei szervezete. Az eseménysorozatot Keresztes Ildikó akusztikus koncertje zárja.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?