Winkler Gyula: azt reméljük, hogy az EU visszatér az alapító értékeihez

Amit mi, mint RMDSZ remélünk, hogy kereszténydemokrata-konzervatív támogatottsággal alakul meg az új többség, olyan fordulatot eredményezve, hogy az EU visszatér az alapító értékeihez, és az ideológiák helyett ismét az embereket helyezi az uniós közpolitikák középpontjába - nyilatkozta a Maszolnak Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti listavezetője. Mint mondta, elsősorban azt szeretnék, hogy legyen több pénz modernizációra, felzárkózásra, hiszen ezek meghatározzák szülőföldünk versenyképességét.  

- Egy minapi interjújában az európai parlamenti erőviszonyok várható átalakulásáról beszélt. Hogyan néz majd ki az EP a júniusi választások után?

- Nyilván a választáson résztvevő emberek fogják eldönteni, hogy milyen politikai összetétele lesz az új EP-nek. Amit tudni lehet – a felmérések legalábbis ezt mutatják –, hogy a két legnagyobb politikai erő továbbra is az Európai Néppárt és a szociáldemokraták csoportja marad, viszont a legoptimistább előrejelzések szerint sem tudják a parlamenti többséget biztosítani, akárcsak 2019-ben, így most is három vagy akár négy képviselőcsoport együttműködésére lesz szükség, hogy politikai többséget lehessen kialakítani. Innentől csak találgatások vannak, várhatóan a zöldek teret fognak veszíteni, a magát centristának meghatározó Renew Europe is visszaszorulhat, lévén, hogy Emmanuel Macron francia elnökhöz kötődnek, és neki jelenleg nem áll túl jól a szénája Franciaországban. Amit mi, mint RMDSZ remélünk, hogy kereszténydemokrata-konzervatív támogatottsággal alakul meg az új többség, olyan fordulatot eredményezve, hogy az EU visszatér az alapító értékeihez, és az ideológiák helyett ismét az embereket helyezi az uniós közpolitikák középpontjába.   

Winkler Gyula: el kell érnünk, hogy az EU szavatolja az európai őshonos nemzeti kisebbségek jogait Fotó: Winkler Gyula Facebook oldala

- Románia egy különleges helyzetben van, mivel nálunk az unió vezetését leghangosabban bíráló erők, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és Şoşoacă pártja egyben szélsőségesen magyarellenesek is. Felmérések szerint mindkét párt ott lesz az EP-ben, az AUR közel 20 százalékos eredménnyel. Mire számíthatunk tőlük Strasbourgban, Brüsszelben?

- Szerintem ugyanarra, mint amit nap mint nap itthon, Bukarestben is művelnek: folytonos politikai cirkuszra. Ezt fogják Brüsszelben, Strasbourgban is csinálni. Nem fogják meghazudtolni magukat, a báránybőrbe bújt farkas mindig farkas marad. Ne tévesszen meg senkit az sem, amit ők Bukarestben, a parlamentben mondanak: nem az RMDSZ ellen harcolnak poltikai eszközökkel, hanem a magyar közösséget támadják a gyűlöletbeszéd eszközeivel. Felmérések szerint ők mindenképpen ott lesznek az Európai Parlamentben. És ha mi, erdélyi magyarok nem jutunk be az EP-be, akkor ők fognak minket is képviselni, elmondják, hogy minden a legnagyobb rendben, mi pedig nem vagyunk egyebek, mint magyarul beszélő románok. Ezért van szükség arra, hogy az erdélyi magyaroknak legyen képviseletük Európában, hogy ne a szélsősegesen magyarellenes AUR-képviselők, hanem az erdélyi magyar EP-képviselők mondják el, mi a valóság a nemzeti kisebbségek jogaival.

- Sokan változásokat várnak az EU vezetésében, működésében. Milyen uniót szeretne az RMDSZ?

- Az EU sok jót hozott a közösségünknek, ezt senki nem vitatja el, de azt is látjuk, hogy az utóbbi években nem az emberek érdekei, hanem a különböző ideológiák vezérelték a döntéseket. Tehát változásra van szükség. Elsősorban azt szeretnénk, hogy legyen több pénz modernizációra, felzárkózásra, hiszen szülőföldünk versenyképességét mindezek meghatározzák. A választások után rögtön megkezdődik a 2028 utáni költségvetési időszak vitája, és a politikai csoportoknak szerteágazóak a prioritásai. Mindenki a regionális fejlesztésektől és a közös agrárpolitika keretéből akar majd forrásokat elvonni, pont onnan, ami nekünk, erdélyi magyaroknak a legfontosabb. Másodsorban el kell érnünk, hogy az EU szavatolja az európai őshonos nemzeti kisebbségek jogait, ennek az ügynek az RMDSZ a zászlóvivője Európában. Harmadsorban fontos, hogy a mi ügyeinket mi mgunk képviseljük, hiszen mindenki a saját közösségének érdekeit képviseli, az erdélyi magyarok ügyét nem fogja senki helyettünk zászlajára tűzni. Negyedsorban mindannyiunk közös érdeke, hogy legyen újra tekintélye és ereje Európának a világban, hiszen válságos időket élünk, új világrend van kialakulófélben. Tehát összefoglalva: azt szeretnénk, hogy legyen hangunk egy olyan erős Európában, amely polgárainak, különböző régióinak és nemzeti közösségeinek érdekeit figyelembe véve biztosít fejlődést itthon, Erdélyben is. Ehhez változás kell, a változás napja pedig június 9-e, amikor Európai Parlamenti választásokat tartanak. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?