banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Antal Lóránt: az energiakrízis minket nem érint, biztonságban vagyunk

Antal Lóránt Hargita megyei RMDSZ-es szenátor két éve tevékenykedik a felsőház Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottságának élén. Február 27-én lesz egy éve, hogy megválasztották az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete elnökének. Parlamenti munkájáról, illetve az udvarhelyi helyzetről beszélt a Maszolnak.

Az energiaválság és az orosz-ukrán konfliktus egy sor olyan kihívás elé állította, amelyekkel még nem kellett számolnia, amikor kinevezték az Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottság élére. Mennyire sikerült megbirkóznia ezekkel a feladatokkal?

– A 2020-as parlamenti választásokat követően bízott meg az RMDSZ-frakció és Kelemen Hunor szövetségi elnök, hogy vállaljam a szakbizottság vezetését. Komoly kihívás volt, főleg az energiakrízis miatt. Úgy vélem, az elmúlt két esztendőben sok olyan intézkedést tudtunk fenntartani, módosítani, jobbítani, amelyek a választópolgárok érdekeit szolgálták, és az energiakrízis szempontjából biztonságba helyezték Romániát.

Kiemelném azt a pillanatot, amikor a Cîţu-kormány által vezetett utolsó kormányülésen Kelemen Hunor javaslatára került fel az a 118-as sürgősségi kormányrendelet a kormányülés napirendjére, ami megteremtette 2021. november elsejétől az árkompenzációs rendszert, vagyis mind a háztartási, mind az ipari fogyasztóknak befagyasztottuk a villamos áram, illetve a földgáz árát.

Fontos pillanat volt, hiszen ezt követően megbukott a Cîţu-kormány, hónapokon keresztül ügyvivő kormányunk volt, és ez idő alatt semmilyen közigazgatási mód nem állt volna a rendelkezésünkre, amin keresztül az energiakrízis szempontjából intézkedni lehetett volna. Mára ezt már sokan elfelejtetik, pedig ennek köszönhető, hogy Románia a 2022-es évet 16 százalékos inflációval zárta, 30 százalék helyett. A rendeleteket azóta többször módosítottuk, jobbítottuk, világosabbá tettük.

– Milyen egyéb energetikai kérdések merültek fel, amelyeknél az RMDSZ parlamenterei módosítások bevezetését látta szükségesnek?

– Az egyik ilyen a termelő-fogyasztók státusza, ami hozzájárult ahhoz, hogy míg 2021-ben alig 1000 háztartásban használtak napelemeket villamos áram termelésére, ez a szám 2023 elejére 30 ezerre körülire emelkedjen.

Említést érdemel az a módosító javaslatunk is, amin keresztül a kis- és közepes vállalkozások számára lehetővé tettük, hogy amennyiben több energiát termeltek, mint amire a tulajdonukban lévő ingatlannak szüksége van, akkor a többletet felhasználhatták a szintén tulajdonukban levő más fogyasztási pontoknál. Ez egy RMDSZ-es kezdeményezés, amellyel az érintettek által megfogalmazott kérésnek tettünk eleget, a módosítás haszonélvezői közé bevonva a magánszemélyeket is. Nem utolsósorban lecsökkentettük 19 százalékról ötre az új, zöld technológiákat használó berendezések (napelemek, hőszivattyúk stb.) áfáját.

– A jövőben milyen gazdasági, energiaügyi kihívásokkal számolnak?

– Először hadd hangsúlyozzam ki, hogy az érvényben lévő támogatási rendszer továbbra is fennáll, tehát 2025. március 31-ig a villamos áram és a gáz ára is be van fagyasztva minden háztartási és ipari fogyasztó számára.

A jövőben kiemelten kezelünk mindent, ami újrahasznosítható energiának számít, ezzel kapcsolatosan lesznek komoly törvénymódosításaink is, hiszen olyan térségeket szeretnénk az országban megteremteni, kialakítani a megújuló energiaforrások számára, ahol megkönnyítjük az engedélyeztetési folyamatokat, kedvezményben részesítjük az ilyen jellegű beruházásokat (nap-, szél- és vízenergia, biomassza, biogáz stb.)A szenátusban | Fotók: Antal Lóránt Facebook-oldala

Sürgősségi kormányrendelettel megjelöltünk 11 kiemelt fontossággal bíró objektumot az országban, ebből tíz olyan hidroenergetikai beruházás, amelyeket már rég elkezdtek, és még mindig nem fejeztek be. A cél, hogy gyorsított eljárással minél hamarabb indítsák el az villanyáram-termelést, 1750 megawatt kapacitásról van szó, ami Románia napi fogyasztásának mintegy 20 százaléka. A tizenegyedik a 430 megawatt kapacitással rendelkező radnóti gázerőmű, amely az erdélyi energiapiacon a fogyasztás ingadozása esetén rendelkezik rendkívül fontos kiegyenlítési szerepkörrel.

– Bár ez ritkábban kerül szóba, de egyben a szenátus gazdasági bizottságának is tagja…

 – Itt is hozzátettük a részünket, például lecsökkentettük 10 évről 5 évre a kötelező archiválási periódust a cégek könyvelésében, jóváhagytuk kis- és közepes vállalkozások számára kiírt hitelprogramokat, megnöveltük az állam számára a kockázati garanciavállalás összegét, ami az előnyös kamattal felvett kölcsönök tekintetében jelent segítséget a vállalkozóknak.

Törvényhozóként arról biztosítom a választópolgárokat, hogy a jövőben is meghallgatjuk őket. Számtalan fogadóórám volt az elmúlt két évben, s ez nem fog változni. Az energiakrízis szempontjából biztonságban vagyunk, kiemelt feladatunk, hogy a meglévő intézkedések ne csorbuljanak, ezeket a jövőben is fenntartjuk, célunk, hogy az iparággal együttműködve úgy alakítsuk ki ezeket a támogatásokat, hogy az energiaszektorban továbbra se legyenek szinkópák.

Egy éve építkezik az udvarhelyi RMDSZ

Lassacskán egy éve vezeti a székelyudvarhelyi RMDSZ-t. Egy nem működő szervezetet örökölt, milyen volt az első évük?

– Először is, még egyszer köszönetet mondanék annak a közel kétezer személynek, akik tavaly, február 27-én részt vettek a tisztújító választáson, és engem bíztak meg azzal, hogy újjáépítsem a városi szervezetet. Felállítottam egy teljesen új arcokból, tenni akaró kollégákból álló elnökséget: Tubák Nimród, Zsombori Csongor, Boros Viktória, Korodi Vass Irma, László Zsolt, Szakács Paál István, az ügyvezető elnöki feladatok elvégzésével pedig Kakassy Norbertet bíztam meg.

Továbbá kialakítottuk azt a konzultatív testületet is, amelybe gondolkodni, tenni akaró, beleszólni vágyó személyeket fogadtunk be politikai hovatartozástól függetlenül, köztük Elekes Gyulát, Laczkó Györgyöt, Ferencz Csabát, György Istvánt, Hajdó Csabát, Geréb Lászlót.

Számos kitelepedésünk volt, a város különböző pontjain találkoztunk a városlakók mellett egyházi vezetőkkel, orvosokkal, vállalkozókkal, meghallgattuk őket, összegeztük a hallottakat, az idei év minden hónapjára további találkozók vannak betervezve. Megígértük és megvalósítottuk a Köztér irodánkat, ahol Kakassy Norbert ügyvezető elnök koordinációjával fogadóórákat tartunk, folyamatosan találkozunk az emberekkel, hisz ez volt a cél, hogy közelebb kerüljünk hozzájuk.Fogadóóra a Köztérben

– Székelyudvarhelyen az RMDSZ ellenzékben van – milyennek látja a frakció önkormányzati munkáját?

– A legutóbbi helyhatósági választásokon megértettük a szavazók üzenetét, elfogadtuk a kritikát is, éppen ezért megnyomtuk a „reset” gombot, és azóta is a városi szervezetet építjük újjá. Nem szabad elfelejtenünk a 2020-as választások eredményeit. Az idei költségvetés összeállításakor is csak olyan módosításokat fogadtunk el, amelyeket az emberekkel történt beszélgetések során gyűjtöttünk össze. Az udvarhelyiek nem ránk bízták a város vezetését, de vajon a kétharmados többség, Gálfi Árpád polgármester és a POL-os csapata komolyan veszik a rájuk ruházott felelősséget? Emlékszünk még a „Mi tudjuk, mi kell a népnek” szlogenjükre. Emlékszünk arra is, hogy Kánaánt ígértek az udvarhelyieknek, de szerintünk az udvarhelyiek nem azt kapták, amit ígértek nekik. Nem a felelősség elöli menekülésre, nem az el sem kezdett projektekre, nem a legfőbb turisztikai attrakciónak számító, a költözés veszélyének kitett Mini Erdély Parkkal kapcsolatos közigazgatási tehetetlenségre, és főleg nem feltúrt utakra, a kilátástalanságra tartottak igényt.

„Nem szállhatsz ki félúton!”

Továbbra is akadnak hangok, melyek bármi rossz esetén az RMDSZ-t (is) hibáztatják.

– Az embereknek nyilván elvárásaik vannak. Én úgy látom, ha bizalmat szavaztak neked, megbíztak téged a munkával, azt a munkát el is kell végezni. Nem lehetsz felelőtlen a kijelentéseiddel, nem futamodhatsz meg, nem szállhatsz ki félúton az egyezségből, és főleg nem kenheted az RMDSZ-re mindazt, amit nem tudtál kimozdítani a holtpontról. Bezzeg, amikor egy RMDSZ-es miniszter által vezetett intézménynek köszönhetően valami előremozdul, akkor Gálfi Árpád polgármester egyéni eredményeiről számol be a közösségi oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

De hadd zárjam mindezt pozitívan: az udvarhelyi RMDSZ csapata számtalan fontos ügynek a finanszírozását vitte be az idei költségvetésbe. Tettük ezt a kétharmados többséggel szemben, és ezt sikerként éljük meg. Olyan ügyeket tettünk terítékre, amiket a többség sem tudott elutasítani, meggyőződtek róla, hogy ez az emberekről szól. Végig is fogjuk követni ezeket a megvalósulásuk során.

– A lassan haladó udvarhelyi beruházásokkal kapcsolatban a városlakók többsége pesszimista hangnemet üt meg. Mi erről a véleménye?

– Több cikket olvastam, sok megnyilvánulást láttam, hallottam, ezekben többnyire mindenki vészjósló és az uniós projektek vesztét borítékolja. Én vagyok és leszek az utolsó, aki így fog gondolkodni. Nekem az az érdekem, ami az udvarhelyieké is. Függetlenül attól, hogy jelenleg egy POL-os többség és az ő polgármesterük, Gálfi Árpád vezeti a várost. Nekem nem lehet olyan érdekem, hogy ezek az uniós projektek ne valósuljanak meg, hogy elessünk ezektől.

Minden uniós projekt valósuljon meg! Én ezért drukkolok, és bízom abban, hogy a városvezetés mégiscsak elő tud húzni egy rejtett kártyát, és év végéig a dolgokat ki tudja mozdítani a holtpontról, hogy a projektek legalább a befejezési stádiumba kerüljenek.

Hiszem azt, hogy amikor komolyan vesszük egymást, komolyan vesszük az önkormányzatiságot, és komolyan vesszük azt is, hogy amikor egy költségvetést határozunk meg, és szavazunk erről, akkor azt komolyan is gondoljuk, és mindezt az emberek érdekében tesszük. Nem akarok vészjósló lenni, hiszem azt, hogy ennek a költségvetésnek meg kell valósulnia, hiszem azt, hogy év végéig a dolgok rendbe kerülnek.

– 2024-ben helyhatósági választások lesznek. Már készülnek rá?

– Azt még megelőzi egy előválasztás. Egyelőre a városi RMDSZ-nek, nekünk az a dolgunk, hogy a jövő évre felkészüljünk, dolgozni tudó és akaró jelöltekkel álljunk fel a 2024-es előválasztásra, és arról tegyünk tanúbizonyságot, hogy jobban, kiszámíthatóbban, olcsó politikai lózungok pufogtatása nélkül akarjuk és fogjuk tudni vezetni a várost. Ehhez kérjük Isten és a közösség áldását is.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?