Victor Piţurcă a fogdából való távozásakor: nincs semmi közöm ehhez az üzlethez

Kiengedték kedden a fővárosi fogdából a román labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitányát, Victor Piţurcát, miután lejárt a 24 órás őrizetbe vétele. Piţurcát befolyás vásárlásával gyanúsítják a koronavírus-járvány alatt végrehajtott egészségügyi beszerzések ügyében.

„Nincs semmi közöm ehhez az üzlethez” – jelentette ki a volt szövetségi kapitány a fogdából való távozásakor.

A korrupcióellenes ügyészek nem kérték Piţurcă előzetes letartóztatását, de ügyészségi források szerint hatósági felügyelet alá helyezték. Sajtóértesülések szerint Victor Piţurcă fia, Alexandru Piţurcă ellen is megindították a bűnvádi eljárást.

Fotó: képernyőmentés/Digi24

A korrupcióellenes ügyészség hétfőn közölte, hogy bűnvádi eljárást indítottak a Romarm védelmi ipari állami vállalatcsoport vezérigazgatója, Gabriel Ţuţu ellen hivatali visszaélés, befolyással üzérkedés és közokirat-hamisítás gyanúja miatt. Ugyanabban az ügyben Victor Piţurcă ellen befolyás vásárlása miatt vizsgálódnak.

A vádhatóság szerint 2020 márciusa és 2021 szeptembere között Gabriel Ţuţu a Romarm vezetőjeként a törvényi előírásokat megszegve két közbeszerzési szerződést írt alá egy több cégből álló társulással védőmaszkok gyártására szolgáló hét gép megvásárlására, amelyek azonban nem feleltek meg a szabványoknak. A konzorciumot alkotó egyik cég Victor Piţurcă ellenőrzése alatt állt.

A két szerződéssel 8.647.584 lejes kárt okoztak a Romarmnak, ennyibe kerültek ugyanis a gépek, a megvásárolt alapanyagok, illetve az utólag beszerzett alkatrészek és a kapcsolódó szolgáltatások.

A DNA szerint ugyanakkor 2020. március 19-e és április 10-e között Gabriel Ţuţu egyebek mellett azt kérte a társuláshoz tartozó cégektől, hogy vonják be egyik barátját a védelmi minisztériumnak szánt nem megfelelő védőmaszkok beszállításába. Bár az illető nem végzett a beszállítói szerződéshez kapcsolódó tevékenységet, a társulásnak egy tanácsadói szerződés alapján át kellett utalnia neki a szerződésekből származó profit 40 százalékát. Ezekért a "szolgáltatásokért" cserében Gabriel Ţuţu megígérte a társuláshoz tartozó cégeknek: befolyását latba vetve kijárja a védelmi minisztérium illetékeseinél, hogy versenytárgyalás nélkül ítéljék oda nekik a szerződéseket, problémamentes legyen a termékek átvétele és időben történjen meg a kifizetés. Mindezekért Gabriel Ţuţu 50 ezer lejt kapott - állítják az ügyészek.

Az ügyben további személyek ellen is vizsgálódnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?