Őrizetbe vette a DNA Victor Piţurcát

Fotó forrása: képernyőmentésŐrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Victor Piţurcát. A román labdarúgó-válogatott egykori vezetőedzője ellen egy, a koronavírus-járvány alatt végrehajtott egészségügyi közbeszerzésekkel kapcsolatos ügyben vizsgálódnak.

Victor Pițurcát vasárnap este vették őrizetbe, azóta többször kihallgatták a korrupcióellenes ügyészek.  A Digi24 hírtelevízió információi szerint nem kizárt, hogy az ügyészek a román labdarúgó-válogatott volt edzőjének előzetes letartóztatását kérik majd a bírótól.

A román válogatott volt edzője elleni ügy tavaly februárban került nyilvánosságra. A vád szerint a Helios Dentserv cég 2020 áprilisában 13 459 138 lej értékű szerőzdést kötött a védelmi minisztériummal maszkbeszerzésre. A megállapodás szerint a Helios Dentserv arra vállalkozott, hogy 1 millió FFP1-es, 300 ezer FFP2-es, 100 ezer FFP3-as egészségügyi maszkot, 10 ezer egész arcot védő pleximaszkot és 50 ezer védőszemüveget szállít a hadseregnek. A Helios Dentserv alvállalkozóként bevonta a megállapodásba a PAV Green Energy nevű céget, amelynek egyetlen részvényese Victor Pițurcă fia, Alexandru Victorio Piţurcă volt. A vádirat szerint Victor Pițurcă kihasználta összeköttetéseit, hogy a szerződést a fia kapja meg, aki 11 millió lejes bevételre tett szert az ügyletből.

2020 szeptemberében a védelmi tárca szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy az FFP3-as maszkok nem felelnek meg az egészségügyi szabályozásoknak. A munkavédelmi hivatal arról tájékoztatta védelmi tárca vezetőségét, hogy a Kínából beszerzett maszkokat egy nem-akkreditált labóratoriumban tesztelték. Orvosi szakértők szerint a maszkok gyenge minőségűek voltak és DTT-vel (kéntartalmú alkohol) voltak átitatva. A védelmi tárca ezt követően arra szólította fel a Helios Dentservet, hogy cserélje ki a 100 ezer  problémás maszkot, de a cég ellentámadásba lendült, és szerződésszegéssel vádolta meg a hadsereget. A védelmi tárca beperelte a Helios Dentservet és az FFP3-as maszkok ellenértékét jelentő 2 869 000 lej visszafizetését kérte. 2021 decemberében a felek peren kívül megegyeztek, a következtetés szerint a maszkok mégiscsak megfeleltek a követelményeknek, a Helios Dentservnek csak 18 206 maszkot kellett kicserélnie. 

Nem ez az első alkalom, hogy Victor Pițurcának meggyűlt a baja a korrupcióellenes ügyészekkel. 2013-ban egy éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az elhíresült "Valiza"-ügyben, amikor Gigi Becali, a Steaua tulajdonosa egy böröndnyi pénzzel próbálta jobbteljesítményre sarkallni a bajnoki címért versenyben levő Kolozsvári CFR ellenfelét, a Kolozsvári U-t.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?