Vass Levente államtitkár: a maszk levétele lélegzetvétel az őszi, negyedik hullám előtt

Meglepetést okozott múlt csütörtökön Klaus Iohannis államfő, amikor bejelentette, hogy május 15-től törlik a kültéri maszkviselési kötelezettséget és a kijárási tilalmat, hiszen előtte a kormányfő augusztust, az egészségügyi miniszter pedig júniust nevezte meg a lazítás lehetséges időpontjaként. Vass Levente egészségügyi államtitkárt a döntés hátteréről és a járvány harmadik hullámáról kérdeztük.

Bár nagyon várt döntés volt, meglepetés okozott, hogy a hatóságok május 15-től részlegesen törölték a kültéri maszkviselési kötelezettséget. Korábban ugyanis a miniszterelnök még augusztust nevezte meg a lazítás bevezetésének dátumaként, egy későbbi bejelentése szerint pedig a kötelezettség alól csak a tengerparton nyaralók mentesültek volna már június elsejétől. Az egészségügyi miniszter is előbb augusztust emlegetett,  s csak múlt héten lebegtette meg a június elsejei dátumot. 

A lazítást végül az utóbbi időpontnál is két héttel korábban vezették be, olyan körülmények között, hogy Románia „előreszaladt” ezen téren, mert Európában még nagyon kevés állam – például Lengyelország – törölte már a szabadtéri maszkviselés kötelezettségét.

Vass Levente egészségügyi államtitkár szerint a váratlan döntéssel a kormány a romániai társadalom türelmét próbálja növelni a járványügyi intézkedések részleges feloldásával. A szándék lélegzetvételhez juttatni az embereket egy lehetséges újabb megpróbáltatás előtt. „Az emberek türelmére szükség lesz a járvány szeptember-októberi negyedik hullámnak a megérkezésénél is, amikor vélhetően ismét vissza kell vezetni néhány megszorító intézkedést” – magyarázta a szakember.

Az államtitkár kifejtette, reményei szerint a negyedik hullám az eddigieknél enyhébb lesz, nem helyezi nagy nyomás alá a kórházakat és nem befolyásolja majd az őszi iskolakezdést sem, mint a második hullám, ezért az esetleges korlátozó intézkedések a gazdasági életnek a zökkenőmentes működését lesznek hivatottak segíteni. „Ennek van alárendelve az is, hogy a megszorító intézkedések egy részt most feloldották” – jelentette ki.

Vass Levente ugyanakkor hangsúlyozta, hogy olyankor szabadultak meg az emberek a maszktól, amikor egy nagyon hűvös tavasz után valószínűsíthető, hogy erős felmelegedés jön, ami a járvány megfékezését is segíti. A hatóságok ezzel is kalkuláltak, amikor úgy döntöttek, hogy a beharangozottnál korábban vezetik be a lazításokat – tette hozzá.

Nem csökken az oltakozási kedv a maszklevétel miatt

Felvetésünkre Vass Levente azt is elmondta: szerinte az oltakozási kedv a kültéri maszkviselés kötelezettségének eltörlésével nem fog csökkenni. Vagyis nem váltja ki azt a hatást az emberekben, hogy minek oltakozni, ha már véget ért a járvány.

„Amikor belépünk egy helyiségbe vagy autóbuszra ülünk, fel kell tenni a maszkot, tehát valójában nem a szemétbe dobtuk, hanem a zsebünkbe tettük, és ott van velünk a saját és mások védelme érdekében. Én orvosként jónak tartom, hogy a nyári periódusban az emberek arcáról levesszük a maszkot. Azt gondolom, hogy majd a megértő emberektől a maszkviselés támogatását kapja vissza a kormány, ha netalán vissza kéne később vezetni ezt kültéren is” – fogalmazott az államtitkár.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szakember úgy véli, a járványt „relatív sikerrel” sikerült megállítani Romániában. Emlékeztetett, hogy a harmadik hullám „egészen magasra emelkedett”, magasabbra, mint a második, de amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan alább is hagyott. Ennek szerinte több oka van: az egyik, hogy tavasszal hetenként változott az időjárás, nem találkoztak a családok, és ennek járványügyi szempontból fékező hatása volt.

A másik magyarázat erre szerinte az, hogy türelmesen viselték az emberek a gyerekek háromhetes kényszervakációját is a húsvét után. Ugyanakkor a hatóságok és a lakosság megértette az egy év alatt, hogy mivel állnak szemben, és relatív nagy oltakozási kedv volt tapasztalható januártól.

„Most, amikor szabad az oltakozás, hétvégén is tartjuk a százezer oltás fölötti számot, ami az emberek bölcsességének is köszönhető. Engem nagyon nagy elégedettséggel tölt el, hogy most már nem csak mi vagyunk a fronton, hanem a civilek is megmozdulnak, és belátják, hogy csak így tudjuk legyőzni a járványt” – összegezte Vass Levente.  

 

Kapcsolódók

Kimaradt?