banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Az oltási kampány előrehaladtával fokozatosan nyitnak az európai országok – körkép

Megmutatozik az oltási kampány hatása: több ország feloldotta már vagy enyhíteni készül a járványvédelmi korlátozások egy részét. Európai körkép.

Anglia

Jelentősen enyhültek hétfőtől a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Az előzetesen felvázolt nyitási programnak megfelelően az eddigi hatról harmincra emelkedett azoknak a nem egy háztartásban élőknek a száma, akik szabadtéren egymás társaságában tartózkodhatnak, emellett zárt térben, például lakásokban hat, nem egy fedél alatt élő ember tarthat összejöveteleket.

Az éttermek, pubok és bárok - amelyek eddig csak teraszokon vagy kerthelyiségekben fogadhattak vendégeket - hétfőtől megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket is. Hétfőtől ugyanakkor kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és stadionok is, de ezekben a létesítményekben a nagyszabású rendezvények látogatóinak számát még korlátozni kell.

 Ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül, úgy, hogy az utazók az éjszakákat is otthonaiktól távol, a szálláshelyeken tölthetik. A turisztikai célú külföldi utazások eddigi teljes tilalma is megszűnt hétfőn, de ebben továbbra is jelentős korlátozások maradtak érvényben.

Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanakkor a Downing Street által hétfőn közzétett nyilatkozatában arra intette a lakosságot, hogy a mostani nyitás után is "nagy adag elővigyázatosságra" van szükség. Azt is kérte, hogy mindenki, akit behívnak oltásra, adassa be magának a koronavírus elleni vakcinát.

Lengyelország

Lengyelországban szombattól törölték a szabadtéri maszkviselési kötelezettséget, megnyíltak az éttermek, a fodrászatok az egészségügyi szabályok betartása mellett. Az éttermek megnyitásáról Mateusz Morawiecki miniszterelnök egy korábbi sajtóértekezleten elmondta: biztatja a tulajdonosokat a kerthelyiségek megnyitására, de az egészségügyi szabályokat betartva, a belső helyiségeket is üzemeltethetik.

Azt is közölte: május 18-ától növelik az utasok létszámát korlátozó kvótákat a tömegközlekedésben. A templomokban több hívő vehet részt a szentmisén - eddig egy-egy személyre 15 négyzetmétert, ezentúl pedig 10 négyzetmétert szabnak ki.Vendéglő terasza Varsó központjában | Agerpres/EPA

A kormányfő bejelentése szerint május 25-től nappali jellegű foglalkozások indulhatnak az alsó tagozatos (1-3 osztályos) iskolások korlátozott létszámú csoportjai számára. Ettől a naptól kezdve az általános iskolai záróvizsgára, valamint a június 8-án kezdődő érettségire készülő diákok iskolájukban a tanárokkal személyesen konzultálhatnak a tananyagról. Június 1-jétől ilyen konzultációkra lehetőség nyílik a távoktatásban részesülő többi általános és középiskolai tanuló számára is.

Lengyelországban már két hete megnyíltak a bevásárlóközpontok, szállodák, valamint egyes kulturális intézmények, továbbá óvodák és bölcsődék is. A határ menti sávban átkelhetnek a belső schengeni határokon a szomszédos országokba az ott munkát vállalók.

Ausztria

Szombat éjféltől Ausztria-szerte feloldották a koronavírus-járvány megfékezését célzó, november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást. A látványosan javuló járványügyi adatoknak köszönhetően az iskolák már május 17-én, hétfőn visszatérnek az úgynevezett jelenléti oktatáshoz, míg az általános nyitás május 19-én, szerdától lép életbe. Szigorú feltételek mellett ugyan, de kinyitnak a hónapok óta zárva tartó éttermek külső és belső terei, a hotelek, és látogathatók lesznek a kulturális és sportrendezvények is.

Továbbra is érvényben marad a távolságtartás és az FFP2-es típusú maszkok zárt terekben elrendelt kötelező viselése. A nyitás legfontosabb alappillére a "zöld útlevél" lesz, amely ugyan még nem egységes digitális formában jelenik meg, de a beoltottaknak, a gyógyultaknak és a negatív koronavírus-teszttel rendelkezőknek szabad belépést biztosít: mindenkinek a saját igazolása szolgál majd belépőül - a kereskedelmi egységek és a múzeumok kivételével - az újra nyitó éttermekbe, hotelekbe, a kulturális és sportrendezvényekre is.

Az oltások számának növekedése is hozzájárul az általános nyitáshoz. Ausztriában átlépte a négymilliót a beadott oltások száma, mintegy hárommillió ember, az oltható lakosság egyharmada kapta meg legalább az első adag vakcinát, és több mint egymillióan már mindkettőt. Jelenleg az 55 éven felüliek, az egy vagy több krónikus betegséggel küzdők és a magas kockázati besorolású foglalkozáscsoportok - rendőrök, pedagógusok - immunizálása folyik, de május végén a kereskedelemben dolgozók is sorra kerülnek.

Szlovákia

Szombaton véget ért a koronavírus járvánnyal összefüggésben tavaly októberben bevezetett vészhelyzet Szlovákiában. A vészhelyzet megszüntetésével egyidőben véget ér a kijárási tilalom, és a megszűnnek a gyülekezési szabadságra vonatkozó - a vészhelyzethez kötődő - korlátozások is. A kormányzat a javuló járványügyi adatok mellett leginkább azzal indokolta a vészhelyzet megszüntetését, hogy a pozsonyi törvényhozás pénteken jóváhagyta a gazdasági mobilizációról szóló törvény módosítását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Szlovákiában még tavaly márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány, ez jelenleg is hatályban van és egyelőre marad is. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint 3 állapotszint van, ezek közül a legenyhébb a rendkívüli helyzet, amit sorrendben a vészhelyzet majd a rendkívüli állapot követ. Legutóbbit a parlament javaslatára az államfő hirdeti ki, ám erre még nem volt példa az ország történetében, s arra rendszerint csak háborús helyzetben kerül sor.    

A vészhelyzet megszűntetése "mindenki győzelme" – mondta az intézkedés bejelentését követően Eduard Heger szlovák kormányfő. "Megígértük, hogy a vészhelyzet egy perccel sem tart majd tovább, mint ahogy az szükséges lesz, ezt be is tartottuk" - idézte Heger szavait a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség. Szlovákiában a múlt héten adták le a petíciós bizottság tagjai az államfői hivatalban azt a közel 600 ezer aláírást, amellyel egy előrehozott parlamenti választást célzó népszavazást kezdeményeznek.

Szlovákiában már két hónapja lassan, de folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, csökken az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma, és hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is.

Görögország

Ákisz Szkercosz miniszterelnök-helyettes korábbi bejelentése alapján péntektől a nyitás újabb szakaszába lépett Görögország is. A koronavírus-járvány második hullámának megjelenése óta az országon belül tilos volt a nem elengedhetetlen régiók közötti utazás. A szabályozásnak ez a része most megszűnt.

A pénteki könnyítés ugyanakkor nem vonatkozik a görög szigetekre való utakra, oda továbbra is a korábbi szabályoknak megfelelően lehet eljutni, azaz oltási igazolás (14 nappal a második vakcina után), vagy 72 órán belüli PCR-teszt, vagy 24 órán belüli gyorsteszt felmutatása esetén engedélyezett a légi és a vízi utazás is. A rendelkezések 5 éves kor fölött mindenkire egyaránt vonatkoznak.

Szkercosz ismertette azt is, hogy a betegségből felépültek a gyógyulásuk után 2 hónappal egy 9 hónapig érvényes igazolást kapnak, amivel szintén tudnak az országon belül szabadon mozogni. A dokumentumok ellenőrzése a légitársaságok és a kompok személyzetének feladata.

Az utazási szabályok mellett további korlátozások is enyhültek péntektől. A kijárási tilalom este 11 óra helyett csak fél 1-kor lép életbe. Az otthonról való távozás SMS-rendszere is megszűnik. Az óvodák május 17-én, a nyári mozik május 21-én, a szabadtéri kulturális terek pedig május 28-án nyitnak meg. Júniustól esküvőket is lehet tartani Görögországban, de legfeljebb 100 fővel.

Németország

A következő napokban Németország nagy részén lazíthatják a korlátozásokat, ha tartós lesz a járvány lassulása.    A tartományi rangú fővárosban, Berlinben például a tervek szerint május 20-án elindulhat a strandszezon és kinyithatnak egyebek között a kertmozik és a vendéglők teraszai, kertjei.   

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 8500 fertőződést regisztráltak, 33 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi 12 656-nál. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 71-re csökkent az egy héttel korábbi 127-ről. A járvány tavaly tavaszi kezdete óta így 3 593 434 fertőződést és 86 096 halálos áldozatot regisztráltak Németországban.   

A járvány enyhülése a minden korábbinál szigorúbb korlátozások mellett a több mint 140 napja tartó oltási kampánynak tulajdonítható. Az oltási hajlandóság az első adagok beadása - 2020. december 27. - óta emelkedett. Egy vasárnap ismertetett közvélemény-kutatás szerint a felnőtt lakosság 74 százaléka hajlandó beoltatni magát, vagy már kapott is legalább egy adag oltást a Covid-19 ellen. A kampány kezdetén 9 százalékponttal alacsonyabb, 65 százalékos volt az oltást támogatók aránya.

Szerbia

Meghaladta a négymilliót a beadott koronavírus elleni vakcinák száma Szerbiában vasárnapra - közölte a belgrádi kormány. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb döntése szerint ha továbbra is folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, és nő a beoltottak aránya, június 21-e után szinte teljes nyitásra lehet számítani az országban.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 705-tel 705 890-re, Koszovóban negyvennel 106 185-re, Észak-Macedóniában 112-vel 154 637-re, Montenegróban 75-tel 98 778-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 170-nel 201 893-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 18-cal 6664-re, Koszovóban hárommal 2222-re, Észak-Macedóniában 13-mal 5197-re, Montenegróban néggyel 1560-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 26-tal 8961-re emelkedett.

Szlovénia

A járványügyi helyzet javulásával a szlovéniai gazdasági minisztérium újabb enyhítéseket hozott a vendéglátóiparban. A múlt hét elejétől a vendégfogadás a teraszon kívül a belső helyiségekben is lehetséges, 30 szobáig pedig szállást is lehet foglalni. A 60 szoba feletti szálláshelyek a szobák felét adhatják ki.

A vendéglők és a szálláshelyek látogatása csak gyógyultsági vagy beoltottsági bizonylattal, illetve negatív gyorsteszttel lehetséges. Ha a vendég nem kíván nyilatkozni járványügyi helyzetéről, a vendéglátó visszautasíthatja. Gyorstesztelést a szállásadó a helyszínen is felkínálhat. A turizmus nyári indulása is a már érvényes egészségügyi feltételek tiszteletben tartását követeli meg.

 

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?