BRÉKING - Szombattól nem kötelező a szabadtéri maszkviselés, megszűnik az éjszakai kijárási tilalom

Május 15-től, szombattól néhány kivételes helyzettől eltekintve már nem kötelező a szabadtéri maszkviselés, és megszűnik az éjszakai kijárási tilalom is – jelentette be csütörtök este Klaus Iohannis.

Az államfő a délután folyamán a miniszterelnökkel és járványügyi illetékesekkel tanácskozott az elnöki hivatalban. A megbeszélések után sajtónyilatkozatában a járványvédelmi intézkedések feloldásának őszig tartó menetrendjét ismertette. Közölte, hogy a lazítások első szakasza már ezen a hétvégén, május 15-én elkezdődik.

E szerint szombattól már nem kötelező a szabadtéri maszkviselés, néhány kivétellel: piacokon, vásárokban, a tömegközlekedési járművek megállóiban továbbra is használni kell a szájat és orrot eltakaró védőeszközt. Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy zárt terekben a maszkviselés továbbra is kötelező marad.

Szintén szombattól eltörlik az éjszakai kijárási tilalmat, vagyis a polgárok 22 óra után is korlátozások nélkül elhagyhatják az otthonukat. Ez maga után vonja azt is, hogy az üzletek korlátlan ideig tarthatnak nyitva – sorolta a lazító intézkedéseket Klaus Iohannis. 

Ugyancsak május 15-től a szabadtéri sportrendezvények lelátóira beengedik a nézőket, a kapacitás 25 százalékáig. Fogadhatnak nézőket – várhatóan csak június elsejétől – a fedett sportcsarnokok is, de az államfő azt nem részletezte, hogy mekkora nézőkorláttal. Csak annyit jegyzett meg, hogy a nézőszám növelhető, ha a lelátókon csak olyan személyek ülnek, akik megkapták az oltást.

Az enyhítések második szakasza június elsején kezdődik. E dátumról legtöbb 70 személy részvételével engedélyezett a szabadtéri esküvők, keresztelők és más családi rendezvények megtartása. Beltéri rendezvények esetében legtöbb 50 személy részvétele engedélyezett. Ha azonban a szervezők szavatolják, hogy valamennyi résztvevő be van oltva, akkor nincs létszámkorlát. Az államfő közlése szerint a létszám felső korlátját július 1-jétől, majd augusztus 1-jétől tovább növelik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Klaus Iohannis elmondta, az oktatásra vonatkozó forgatókönyvek nem változnak: az 1 ezreléknél magasabb fertőzöttségi rátájú településeken a diákoknak továbbra is csak egy része mehet iskolába. Hozzátette, meggyőződése, hogy a tanév végére az összes gyerek visszatérhet a tantermekbe.

Az államfő szerint a további lazítások bevezetése a fertőzési ráta további csökkenésétől és az átoltottsági arány növekedésével kapcsolatos célkitűzések elérésétől függ. Közölte, hogy a kormány június elsejéig 5, július elsejéig 6, augusztus elsejéig 7 millió ember immunizálását tűzték ki célul. Hozzátette, nyár végén elemzik a járványhelyzetet, és ennek függvényében döntenek további korlátozások feloldásáról.

A járványvédelmi intézkedések fokozatos feloldásának részletes menetrendjét az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) dolgozza ki, a kormány pedig – várhatóan már pénteken – határozatban dönt róla.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?