Arafat: megbüntetik a rendezvényszervezőket, ha nem ellenőrzik a résztvevők beoltottságát

Raed Arafat belügyi államtitkár péntek este közölte: pénzbírsággal sújtják május 15-től a tömegrendezvények szervezőit, ha nem ellenőrzik a résztvevők beoltottságát.

A katasztrófavédelem vezetője a járványügyi korlátozások fokozatos feloldásának első intézkedéseit ismertető sajtótájékoztatón beszélt erről. A péntek este elfogadott kormányhatározat nagyobb létszámú rendezvények megszervezését is lehetővé teszi, de kizárólag a koronavírus ellen beoltott, illetve 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, vagy 24 óránál frissebb negatív antigén-teszttel rendelkező résztvevők számára.

„A rendezvények szervezőinek kötelességük lesz ellenőrizni, hogy a résztvevők be vannak-e oltva. Ellenkező esetben bírsággal sújtják őket” - jelentette ki Arafat. Azt is leszögezte: a korábbi szabályozásoktól eltérően a betegségen átesetteket már nem tekintik védetteknek, tehát nem sorolják a beoltottakkal, vagy negatív tesztet felmutatókkal azonos kategóriába.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A sajtótájékoztatón nem részletezték, milyen dokumentumokkal lehet bizonyítani a beoltottságot, de vélhetően azzal az igazolással, amit az oltásközpontok állítanak ki a vakcina beadásakor.

(Címlapfotó forrása: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?