FRISSÍTVE - Vakcinahiány van: 10 napot csúszik a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók beoltása

FRISSÍTVE - A szükségesnél mintegy 117 ezer kevesebb dózis koronavírus elleni vakcinával rendelkeznek a hatóságok, ezért január 28-tól kezdődően 10 nappal elhalasztják a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók beoltását.

Ezt Valeriu Gheorghiță, az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője jelentette be keddi sajtótájékoztatóján. Magyarázata szerint a döntést azért hozták, hogy a krónikus betegek és a 65 év feletti idős személyek beoltása, illetve a második dózis beadása zavartalanul folytatódjon.

A második szakaszban eddig beoltottak  32,3 százaléka kulcsfontosságú ágazatokban dolgozó személy volt, a fennmaradó hányad krónikus beteg vagy 65 évesnél idősebb személy. Ugyanakkor a második szakaszban regisztráltak 72 százaléka beteg vagy 65 évesnél idősebb személy – közölte a katonaorvos. A csúszás mintegy 35 ezer személyt érint.

Valeriu Gheorghiță tájékoztatása szerint a vakcinahiányt az okozta, hogy múlt héten a Pfizer-BioNTech gyógyszervállalat a beütemezett mennyiségnél 50 százalékkal kevesebb dózist juttatott el Romániába az oltóanyagból. Ezt a hiányt csak úgy tudják ellensúlyozni, hogy január 28-tól kezdődően tíz nappal eltolják a kulcsfontosságú ágazatban dolgozók beoltásának időpontját. „Így például az, akinek az előjegyzése január 28-ra szólt, február 8-án kapja meg a vakcinát” – magyarázta.

A CNCAV vezetője szerint „a nehéz időszak” február 5-ig tart, és „ezt csak szolidaritással lehet átvészelni”, utána már a beütemezett oltóanyag-mennyiség érkezik az országba. Emlékeztetett, hogy nem csak Románia, hanem más európai ország is vakcinahiánnyal küzd, és ezek az államok is hasonló intézkedéseket hoztak a hiány ellensúlyozására.

Jelenleg 583 oltási központ működik Romániában, közölte Gheorghiță. A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője szerint az első szakaszból 269 központ folytatja tevékenységét, a második szakaszba további 212 központot kapcsoltak be, 337 oltóponttal, ez utóbbiak napi 20 220 személy beoltását teszik lehetővé.

Ezekhez jön még a védelmi minisztérium saját hálózatában működő 60 központ, illetve a belügyminisztérium 42 központja, amelyek ezer-ezer dózist, azaz a naponta rendelkezésre álló mennyiség 5-5 százalékát kapják naponta.

Április közepéig szinte minden időpont foglalt

A sajtóértekezleten az oltási kampány koordinátora közölte azt is: április 14-éig szinte az összes oltási időpont foglalt. Hozzátette, a második negyedévre (április 1-jétől kezdve) nem készült még el az a beszállítói terv, amely mutatja a naponta, hetente érkező oltásmennyiséget, így erre az időszakra nem lehet programálást kérni.

Hatékony a vakcina az új vírustörzs ellen is

A Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca által kifejlesztett oltások hatékonyak a nagy-britanniai új vírustörzs ellen is – jelentette ki Valeriu Gheorghiţă.

Úgy vélte, ebben a helyzetben fel kell gyorsítani az oltáskampányt – ez volt az oka annak is, hogy az eredetileg február elejére tervezett második fázis kezdési időpontját január 15-ére előhozták. Meglátása szerint előnyben kell részesíteni a idős személyeket és a krónikus betegségben szenvedő betegeket, mert nekik van a legnagyobb szükségük az oltásra.

A vakcinát igénylő pedagógusok, tanügyi alkalmazottak 10 százalékát sem immunizálták

Keddig kevesebb mint tízezer pedagógust és más tanügyi alkalmazottat immunizáltak, közölte továbbá az oltási kampány koordinátora. Elmondta: összesen mintegy 300 ezer tanügyi alkalmazottat tartanak számon, akik közül 126 ezren jelezték, hogy kérik az oltást.

A megsemmisült oltóanyagokról

Valeriu Gheorghiţă szerint a Romániába érkezett oltóanyag mennyiségnek kevesebb, mint három ezreléke semmisült meg. Eddig összesen 784 349 dózis Pfizer-BioNTech vakcinát kapott az ország, ebből – leginkább a szállítási és tárolási hőmérsékletre vonatkozó előírások megszegése miatt – 1294 (az összmennyiség 0,29 százaléka) semmisült meg, ismertette.

Ezen felül még 14 400 dózis érkezett a Moderna által kifejlesztett oltásból is, amelyet hónap végéig még 21 600, február első hetében további 53 000 egységgel egészítenek ki.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?