Kevésbé véd egy adagnyi Pfizer-vakcina, mint eddig hitték

Az izraeli tisztifőorvos szerint a Pfizer első dózisa kisebb hatékonyságú, mint azt a gyártó előzetesen kommunikálta – számolt be a portfolio.hu.

Nachman Ash, Izrael tisztifőorvosa szerint a Pfizer első vakcinája után jelentkező védettség kisebb, mint azt korábban gondolták. Ezt arra alapozza a szakember, hogy az első és második dózis beadása között sokan elkapták a koronavírust az országban, ez pedig azt mutatja, hogy az első dózis utáni védelem nem olyan nagy, mint azt a Pfizer állította.

A gyártó korábbi bejelentése szerint az első dózis mintegy 52 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben. Ez a védettség a második dózis beadása után 95 százalékra emelkedik.

Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mennyire volt hatékony Izraelben az első dózis védettsége, de tény, hogy az országban hétfőn új rekordra, 10 ezer főre nőtt az új napi esetek száma. Vélhetően az első dózis beadását követő megbetegedések abból is adódtak, hogy az emberek nem vették komolyan azt a figyelmeztetést, hogy a második dózis megkapásáig továbbra is nagyon figyelni kell az érintkezési szabályokra.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?